Ny podd hoppas kunna dra igång en andra proggrörelse

Publicerad

Kan man skapa en alternativ musikrörelse utan ett likriktat musikutbud? I fem avsnitt i en ny podd – Motstådskraft – diskuterar folkmusikern Niina Palm med gäster om utmaningar för artister som vill nå ut och hitta en publik i ett musiklandskap som domineras av streamingtjänsternas topplistor.

Podden föddes ur en frustration över har svårt det är för oetablerade artister att ta sig fram med bara sin talang. 

– För att få hjälp med marknadsföringen måste du redan kunna marknadsföra dig själv. Hur skevt är inte det, undrar singer/songwritern Niina Palm.

Första avsnittet släpptes nu i söndags och har fokus på marknadsföring. Där medverkar bland andra musikern Emelie Johansson som under en kortare period också arbetade som live-koordinator på ett Indie-bolag.  

Hon tycker att det har blivit ett enda brus av det hela nu när vem som helt kan lägga ut sin musik på till exempel Youtube, Spotify, och Soundcloud. Det krävs nu mer än bara talang för att höras. Samtidigt som skivbolaget hellre plockar upp den som redan är populär.

”Listorna hämmar mångfald”

– Det är hest att du ska ha en liten fan base. Du ska ha några tusen lyssnare . Ta foto på konserter och be kompisarna film så att det finns live videos. Göra en enkel biografi om dig själv, säger Emelie Johansson.

Musiksveriges förra vd Linda Portnoff har forskat om musikbranschens ekonomi. Hon tycker att besattheten av streamingsajternas topplistor är hämmande för mångfalden. Själv gav hon upp sin dröm om att slå igenom med sitt band Stella Rocket. 

– Det fanns alltid coolare killband som var mer värda att satsa på, säger hon. Man kämpar och kämpar och till slut ger man upp. 

– Vi vet vilken typ av musik vi får när marknaden får bestämma. Tycker vi att det viktigt med mångfald i musikutbudet – då måste vi ha en politik för att lösa de problemen. Jag tror inte att marknaden kommer att göra det.

Ny progg

Niina Palm hoppas för sin del att med sin podd kunna inspirera till en ny samlad alternativmusikrörelse – en ny ”proggrörelse” dock utan någon politisk inramning 

– Det finns flera alternativa musikrörelser idag, men man skulle behöva en som var enad också för att den skulle få större genomslagskraft. Det behövs, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer