Årets Melodifestivalartister Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt poängsystem i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad
SVT ändrar poängsystemet i Melodifestivalen inför årets tävling. I finalen den 10 mars kommer fler bidrag att få poäng från de internationella jurygrupperna. Det redovisas på SVT:s blogg om tävlingen.

Poängskalan 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 byts ut mot den som används i Eurovision Song Contest: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12. Det innebär att tio av de tolv finalisterna får poäng per jurygrupp i stället för sju.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

Vill ge folket större makt

Förändringen innebär att makten mellan tittarnas röster och juryns poäng jämnas ut. De båda parterna delar i år vardera ut en summa på totalt 638 poäng.

Varför SVT väljer att ändra i poängsystemet beror på att man vill ge folket större makt. Att det skulle höra ihop med den kritik som bland annat gjorde sig hörd förra året när Robin Bengtsson vann framför folkets favorit Nano nekar man till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer