Ulf Lundell, King Diamond och Ella Fitzgerald är några av artisterna som kulturredaktionen tipsar om som alternativ till det konventionella julbjällret. Foto: TT

Ond jul, god jul eller sjömansjul

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna tipsar om låtar som skiljer ut sig från den högstämda julmusik som just nu ljuder överallt.

Julen är här igen och som vanligt firas åminnelsen av Jesu födelse inte bara med tända ljus, granar, klappar, julotta, gröt, skinka och mandelmassagrisar doppade i smält choklad, det spelas musik också. Överallt.

Det under december månad konstanta klingandet av stämningsfulla jultoner gör oss också fromma, givmilda och glada. Ett tag. Men ibland blir det för mycket av det goda redan innan julen hinner infinna sig.

Så här följer några förslag från Kulturnyheternas redaktion på både alternativ julmusik och alternativ ur helt andra musikgenrer.

– Julen kan vara svår och ensam och en kan behöva stöd. Det får man av Elvis Costellos ”God give me strength”, säger Malin Jacobson Båth, programledare.

Kulturnyheternas webbredaktör Jennifer Paterson tipsar om musik som hon tycker förstärker det sentimentala i en klassisk hemvändarjul.

– Julen spenderas av många i barndomshemmet, och juldagskvällen på de tillhörande hemvändarfesterna. När jag går den välbekanta vägen hem i nattmörkret, efter att ha stött på vänner, ovänner och förlorade kärlekar vill jag sätta på musik som förstärker mitt ”tragi-nostalgiska” tillstånd. För dig som känner igen dig, lyssna på Bad Cash Quartets skiva ”Midnight Prayer” från 2003. Särskilt låten ”Twenty Two”.

Sven Ingvars tvåtusen gånger bättre

Redaktör Per Andersson tycker du ska lyssna på Sven Ingvars ”Sjömansjul på Hawaii”

– Det är ju egentligen en Yngve Stoor-låt från 40-talet, men Sven-Ingvars version från 1965 är cirka tvåtusen gånger bättre, säger han.

Jon Linde, reporter, föreslår ”Christmas Is” med Run DMC – från skivan ”A Very Special Christmas 2” från 1992.

– För att hiphop var bättre på 90-talet.

Ond jul

Från två av Kulturnyheternas programledare kommer samma låttips: den danske metal-sångaren King Diamonds ”No presents for Christmas”

– För att julen är inte bara god, den är också ond, säger Ika Johannesson.

Kim Veerabuthroo Nordbergs motivering är längre:

– ”Det er fucking cool, man”, sa den danske skräcksångaren till publiken när han besökte Gröna Lund i somras. Bredvid spökhuset, bland sockervadd och karuseller stod han och försökte skrämmas med sina gulnande benknotor. Jag säger samma sak om hans gamla jullåt från 1985: det er fucking cool, King. 

Jakob Runevad Kjellmer, reporter, har inga problem med de skvalande julmelodier som den här artikeln ska rädda dig ifrån utan insisterar på att du ska lyssna på  ”Nu är det jul igen” av Just D.

– Jag gillar mixen av jul och hiphop, säger han.

Även Kulturnyheternas ansvariga utgivare SVT:s kulturchef Eva Beckman, kommer med ett förslag som inte är särskilt alternativt.

–Jag tycker ju att George Michaels ”Last Christmas” är världens bästa julmusik, säger hon.

”Jag blir din egen juleslav”

Anders Jansson, redaktör, föreslår Ulf Lundells ”God Jul (är det någon hemma)” från 1979.

– För att den kombinerar tung boogie-rock med poetiska textrader som:

Jag blir din tomte, jag blir din gran

Jag blir din egen juleslav

Jag blir din julklapp som du aldrig fick

Och aldrig nånsin gav

Två albumtips

Petra Markgren Wangler är musikkritiker, reporter och programledare på Kulturnyheterna. Hon nöjer sig inte med ett låttips, utan föreslår två album.

– Vill du ha dålig julmusik föreslår jag Gloria Estafans ”Christmas Through Your Eyes” från 1993 med vansinnigt överproducerat 80-tals Miami-sound. Den är helt vidrig.

Och om man inte vill ha dålig julmusik?

–  Då är det ”Ella Fitzgeralds Christmas” från 1967 som gäller. Det är den ultimata julskivan. En legend som sjunger sakrala låtar med sin unika ”timbre”. Länge fanns den bara på vinyl för nördar, men nu finns den som download för alla, vilket gör mig oerhört sur, men god jul för all del.

Ja, för all del, god jul önskar Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.