Poprockarna Bob Hund under en spelning på Arvikafestivalen. Foto: TT

Arrangörer: Popmusik nedvärderas av staten

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörer av konserter med populärmusik anser att andra genrer har lättare att få bidrag från staten. Men Kulturrådet, som styr över statliga kulturstöd, menar att pop-arrangörerna helt enkelt borde skicka in fler ansökningar.

I ett gemensamt uttalande kräver organisationerna att regeringen ökar kulturbudgeten med minst 10 miljoner kronor i öronmärkta pengar för arrangörer av popmusik.

Det är Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation (MoKS), Livemusik Sverige och Studiefrämjandet som står för utspelet. De menar att staten inte ger arrangörer för evenemang med inriktning på populärmusik samma förustättningar som andra genrer, som jazz, klassiskt och konstmusik.

Bob Hund går inte runt

Marcus Israelsson från MoKS förklarar att även om populärmusik kanske traditionellt sett är kommersiellt framgångsrik, så är det få som går runt på det i dag.

– Bortser man från storheter som Bruce Springsteen och Madonna och tittar svenska artister som är ganska kända, finns många som inte kan leva på sin musik. Bob Hund till exempel, säger Israelsson till Kulturnyheterna.

Musiker inom andra genrer har samma problem med att försörja sig. Men arrangörerna av deras evenemang får oftare kulturstöd. Enligt MoKS undersökning får populärmusik bara åtta procent av Kulturrådets verksamhetsbidrag till arrangörer.

Pop ingen ungdomsgrej

Marcus Israelsson menar att det hänger ihop med en attityd där pop ses som lägre stående än andra genrer.

– Arrangörer runt om i landet bemöts ofta som att de bara håller med ungdomsgrej. Man tycker inte att det är värt lika mycket, man tycker att de borde klara sig själva. Annan musik är lite bättre och mer avancerad. Det är en attityd som lever kvar, trots att pop och rock har funnits hur länge som helst, säger Israelsson.

Svårspårad siffra

Hos Kulturrådet menar man att det är krångligt att göra en så strikt statistik baserad på genrer – bland annat eftersom många arrangörer anordnar flera olika typer av evenemang och eftersom många band är genreöverskridande.

– Det är alltså knivigt att spåra en exakt siffra, säger Jerk Sörenson, som är handläggare på Kulturrådet.

Men han delar ändå uppfattningen att siffran ligger någonstans kring 10 procent. Förklaringen ser han dock snarare i ansökningshögen.

– Bland de som söker arrangörsbidrag är det färre ansökningar från pop och rock-arrangörer än från arrangörer inom andra genrer, säger Jerk Sörenson.

Vill inte ställa genre mot genre

Han framhåller också att statistiken ser helt annorlunda ut för Kulturrådets andra bidrag. Förra året gick till exempel 39 procent av fonogramstödet, som delas ut för produktion, distribution och marknadsföring av musik, till populärmusik.

Han håller alltså inte med om att det är en nedvärderad genre från regeringens håll.

– Vi vill inte ställa genre mot genre, eller på något sätt rangordna. Vi bedömer bara ansökningarna efter kvalitet och innehåll. Vi strävar efter mångfald och i bedömningsgrupperna finns bred kunskap om alla genrer, säger Jerk Sörenson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.