Konstnärlig ledare konfronterade hatare

Publicerad

Dala-Floda Operafest utsattes för hotfulla och rasistiska mejl. Då bestämde sig den konstnärlige ledaren för att ta saken i egna händer.

Under onsdagen inleds Dala-Floda Operafest som i år sätter upp föreställningen ”Uggle Carin” som är baserad på den klassiska operan ”Carmen”. Handlingen utspelar sig i Dala-Floda under andra världskriget och Carmen har blivit fäbodkulla.

En del i projektet har varit att introducera och föra vidare den traditionella dansen ”Huppleken” till nytillkomna svenskar. Men initiativet väckte en våg av hatmejl berättar festivalens konstnärlige ledare Anna Eklund Tarantino, som bestämde sig för att själv ta tag i saken.

– Jag har ringt upp människorna som har skrivit det här. Jag har tagit reda på vilka de är, spårat dem. För jag blir tokig! Man gör inte så här, säger hon.

Konfronterat alla

Anna Eklund Tarantino har konfronterat samtliga personer som har skickat hotfulla och rasistiska mejl till festivalen och även de som har gillat den typen av kommentarer på sociala medier.

– Jag säger att jag gärna kommer hem till dig och sitter vid ditt köksbord och tar den här diskussionen. Men de vill inte säga någonting. De lägger på luren. De är skitfega när man konfronterar dem, säger hon och tillägger:

– Jag blir så fruktansvärt ledsen över att det finns sådana skitstövlar.

Starkt stöd

Men på orten har stödet för de nyanlända varit starkt menar Anna Eklund Tarantino.

– Det finns en otroligt stor humanism just här i Dala-Floda, så det är så hemskt att sådana här saker kan hända. Men det kommer utifrån. Folk är så himla upprörda här och ställer sig upp som soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer