Den spanska operasångerskan Montserrat Caballé vid en konsert i Wien 2011. Hon har avlidit 85 år gammal. Foto: Reuters/TT

Operasångerskan Montserrat Caballé är död

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska operastjärnan Montserrat Caballé är död, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Hon blev 85 år gammal.

Enligt en källa på Sant Pau-sjukhuset i Barcelona, där hon vårdades, avled Caballé under natten mot lördag. Operastjärnan hade dragits med hälsoproblem under en längre tid.

”En stor ambassadör går bort”

Hon hyllas nu brett i sitt hemland. ”En sorglig nyhet. En stor ambassadör för vårt land går bort, en internationellt erkänd operasopran. Montserrat Caballé, er röst och ljuvhet kommer alltid att vara med oss”, skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.

Montserrat Caballé föddes 1933 i Barcelona. Hon började sjunga redan som barn. Sin debut i en större roll gjorde hon 1956 som Mimi i La Bohème av Puccini. Hon har uppträtt på stora operahus över hela världen.

Hennes internationella genombrott kom 1965 i Lucrezia Borgia på Carnegie Hall i New York, där hon med kort varsel fick hoppa in i titelrollen, skriver BBC.

Hade hit tillsammans med Freddie Mercury

1987 fick hon också en popoperahit i ”Barcelona”, en låt som hon gjorde tillsammans med Queen-sångaren Freddie Mercury. Året därpå gjorde duon även ett helt album med samma titel. Sången blev också ledmotiv för OS 1992 i Barcelona. Vid invigningen sjöng Caballé den tillsammans med Placido Domingo och José Carreras.

Regissören Rhys Thomas, som gjort dokumentären Barcelona, har berättat att Montserrat Caballé tyckte väldigt mycket om Freddie Mercury och att han älskade opera och var fascinerad av Caballé.

”Vila i frid, en av de bästa poetiska rösterna genom tiderna. Hon kommer för alltid att vara en del av Barcelonas ledmotiv, med sin oförglömliga tolkning vid sidan av den store Freddie Mercury”, twittrar Kataloniens exregionpresident Carles Puigdemont.

Caballé dömdes i slutet av 2015 till villkorligt fängelsestraff i sex månader och böter på 2,4 miljoner kronor för skattebrott. Bakgrunden var att hon låtsats bo i Andorra för att på så sätt slippa betala skatt i Spanien. I själva verket bodde hon i Barcelona.

Minnesceremoni i Barcelona

En minnesceremoni för Caballé kommer att hållas i Barcelona under söndagen inför hennes begravning, som kommer att äga rum på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.