Henrik Schyffert, en av programledarna till nästa års Melodifestival Foto: TT

Oundviklig politik i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Vågad humor och politiskt allvar.

Så ska Melodifestivalen använda plattformen som Sveriges största tv-program.

”Det är klart att man måste utnyttja megafonen”, säger Henrik Schyffert, programledare i deltävling tre.

Gina Dirawi leder Melodifestivalen för tredje gången. Det stod klart på tisdagen efter SVT:s presskonferens. Till sin hjälp har hon Petra Mede, Charlotte Perrelli, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer och William Spetz. I den ordningen.

Som enda ständiga programledare genom februari- och marsveckorna har Dirawi och SVT diskuterat resten av laguppställningen.

– Alla är extremt duktiga på vad de gör, så det handlar om att vi ska leva ut vårt inre. Jag har sagt att det är viktigt att det är någon man har kemi med, och kan göra något med. Men de är olika och ska fungera i olika målgrupper, säger hon.

”Svårt att undvika politiken”

Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi ledde Melodifestivalen tillsammans redan 2012. De blev vänner och har hängt ihop sedan dess. Nu är de säkrare. Och vill göra någonting ”mer än bara underhållning”.

– Musik och politik har alltid hört samman. När alla representerar sina länder, som i Eurovision, är svårt att undvika politiken. Jag tycker att Melodifestivalen har tacklat det bra, och jag tycker att det är viktigt, säger Sarah Dawn Finer.

Vill säga någonting viktigt

Henrik Schyffert, som senast syntes i Melodifestivalsammanhang för tio år sedan iförd indiandräkt med öppen insyn baktill (någonting han skriver under på som kulturell appropriering i efterhand – med skulle kunna göra igen ”har man en tillräckligt rolig och smart tanke kan man göra vad fan som helst”), håller med om att leda tv-program med miljonpublik kommer med ett ansvar. Fyra dagar efter terrorattentaten i Paris och fem efter att svensk polis utökar de inre gränskontrollerna.

– Det är den första tanken som dyker upp. Man borde prata om det på något sätt. Jag har inte löst hur än, men det borde man ju göra. När man har den här megafonen... Nåt borde man säga när man har chansen, men jag vet inte vad, säger han.

”Är inte jätteintresserad”

Vad tycker du om Melodifestivalen?

– Det är jättefolkligt och brett när allt annat blir mer och mer uppsplittrat. Det finnas kanske bara två, tre sådana här grejer kvar, säger Henrik Schyffert.

– Jag tycker väl att det är kul. Jag är inte jätteintresserad av vem fan som vinner men sätter man sig och kollar så är man inne i det: säger ”vad fan har dom på sig?”

”Ibland går det inte hem”

Förra året hyllades Sanna Nielsen och Robin Paulson som programledare. Året innan fick manusförfattarna kritik för stolpig humor när Nour el Refai och Anders Jansson ledde turnén.

I år är Edward af Sillén, mannen bakom bland annat Eurovision song contest i Malmö 2013, tillbaka som innehållsproducent.

– Humor i Melodifestivalen är som all annan humor i världen. Ibland går det hem ibland går det inte hem, säger han.

”Måste tänka på att det är ett barnprogram”

Melodifestivalen är ändå ett programformat som ska slå brett och passa många.

2016 års upplaga av programmet öppnas av Petra Mede tillsammans med Gina Dirawi. Två människor med ”tourettes, så vad som helst kan hända”, säger Petra Mede.

– Om man har ett sånt behov av bekräftelse som jag har, då är det här bara roligt. Jag har lite av en störning som gör att jag tycker det är kul att både få ris och ros.

Hon säger att det handlar om ett ”lite patologiskt behov av att vara med hela tiden”.

– Jag kommer ju från stå-upp-världen och har varit väldigt, väldigt grov i munnen. Jag tycker fortfarande att det kan vara roligt med chockhumor. Däremot har jag med tiden, när jag blivit äldre och garvad, insett att det finns en tid och en plats för olika typer av skämt. Sedan måste man tänka på att Melodifestivalen i mångt och mycket är ett barnprogram och vara medveten om de många olika faser som en ung människa eller ett barn kan gå igenom. Tänka till extra. Men det får inte bli slätstruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.