Per Gessle ut på sommarturné

Uppdaterad
Publicerad
Det har gått tio år sedan Per Gessle senast åkte på egen sommarturné i Sverige. Med ett nytt album inspelat i Nashville i bagaget ger han sig ut igen, för att spela låtar från hela den 37 år långa karriären.

Mitt under den pågående jubileumsturnén kom beskedet: Marie Fredrikssons sjukdom tvingade henne till slut att ge upp turnerandet för gott. Spelningen i Kapstaden i februari i år blev Roxettes sista någonsin.

I spåren av beslutet föddes Per Gessles tanke på att ge sig ut i Sommarsverige igen.

– När Marie la ned Roxette-turnén så tänkte jag att jag ville göra något helt annorlunda och då bestämde jag mig för att göra en svensk soloplatta. Så började det. Jag började jobba med den plattan i somras, att ta fram gammalt material från de senaste tio åren och skriva nytt, säger Per Gessle.

Nytt album inspelat i Nashville

Sångaren åkte till Nashville för att påbörja arbetet med albumet, som han just nu håller på att slutföra.
19 nya Sverigespelningar är inbokade. Turnén bär, lite vågat, samlingsnamnet ”En vacker kväll”och första spelningen äger rum den 6 juli i Helsingborg. Att blanda låtar från alla sina tre karriärer – Gyllene Tider, Roxette och soloalbumen – blev ett sätt för Gessle att styra upp ur slitna hjulspår och göra något annorlunda mot det han brukar.

– Det är så himla lätt att bli bekväm och göra samma sak om och om igen. Jag hatar verkligen det, jag tycker att det är hemskt. Jag ville göra något som jag inte riktigt har gjort förut. Jag gör det helt enkelt ur ett låtskrivarperspektiv, det har jag aldrig gjort förut. Jag tänkte ”det här måste vara ett ålderstecken”. Och det är det givetvis. Jag har ju haft förmånen att bygga upp en enorm låtskatt sedan 1970-talet. Det finns hur mycket som helst att ta av, säger Per Gessle.

Delar ofta publikens smak

Nu letar han ett band inför sommaren som passar det breda konceptet. Med turnén vill han fokusera på låtar som ligger honom extra varmt om hjärtat, men de allra flesta kommer förmodligen att känna igen sig ändå.

– Det är slående är ju att många av de här låtarna som har blivit stora och klassiker, om man får säga så, är ju också som har betytt mycket för mig. En låt som ”The look” tycker jag fortfarande är en av de bästa låtarna jag har skrivit, i all sin enkelhet. ”Tycker om när du tar på mig” tycker jag också är en av de bästa jag har gjort. Det finns så klart en massa låtar som jag har tyckt varit viktiga men som aldrig riktigt har nått ut till en lika stor publik. Men förvånansvärt ofta tycker jag och publiken likadant, säger Gessle.

Låtarna är stammen på trädet

Nu ska du spela Roxette-låtar utan Marie vid din sida. Hur känns det?

– Det är samma med Gyllene Tider. Att spela en av de låtarna utan Gyllene-killarna är annorlunda så klart. Samtidigt är det ju så att alla låtarna som vi pratar om kommer från mig, innan de nådde Roxette, Marie eller Gyllene. Det finns en annan version av låtarna innan de blev kända. Det är inte så konstigt som det kanske låter. Jag ser ganska tydligt stammen på trädet, alla låtarna kommer från mitt låtskrivande. Och det är lite det jag vill betona med turnén.

Det finns ingen chans att vi får se ett gästinhopp av Marie under turnén?

– Hon är alltid välkommen men jag tror knappast det. Men ingen blir gladare än jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer