Foto: Twitter/SVT

Per Sinding-Larsen imponeras av Yung Leans tredje album

Uppdaterad
Publicerad

Stranger är tredje albumet från Yung Leans händelserika karriär som frontfigur i kollektivet Sad Boys, med producenterna Yung Gud och Yung Sherman. Kulturnyheternas recensent Per Sinding-Larsen imponeras av ljudbilden, som är klangrik, överraskande och egen.

Yung Lean, eller Jonatan Leandoer Håstad, blev ett internetfenomen redan som 16-åring. Han är något så ovanligt som en svensk rappare som fått stor respekt i den internationella hiphopvärlden – han var till exempel med på Frank Oceans senaste album.

– Inget svenskt musikunder har erövrat den svårflörtade och selektiva hörnan av trendkänslig amerikansk hiphop som Yung Lean och hans producenter, säger Per Sinding-Larsen.

musikrecension

Sången tar mer plats

Men med turnéer och tilltagande drogproblem fick Yung Lean här om året ett sammanbrott i Miami och fick läggas in på behandlingshem. I samma veva dog också hans manager i en bilolycka.

De svåra upplevelserna har satt sina spår i artistens texter. Och på den nya skivan tar sången och melodierna mer plats än tidigare.

– Melodimakandet är större och bredare, och Yung Leans texter är mer personliga och färgade av artistens egna erfarenheter. Ingen dålig manöver av en artist som bara är 21 år, säger Per Sinding-Larsen.

Se en längre version av Per Sinding-Larsens recension i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

musikrecension

Mer i ämnet