Peter Jöback utvald som Fantomen på Broadway

Uppdaterad
Publicerad

En av världens mest sedda musikaler firar 30 år på Broadway i New York. För favoriten Peter Jöback innebär det ännu en resa under skinnet på Andrew Lloyd Webbers vanställda operaspöke.

Det har bara gått ett halvår sedan Peter Jöback senast klädde på sig den ikoniska, vita masken på Cirkus i Stockholm, då för tredje gången. Redan 2011 framträdde han på Broadway under musikalens 25-årsjubileum, och två år senare på West End i London.

Nu är det dags igen – och återigen har han blivit handplockad av bland andra kompositören Andrew Lloyd Webber för hedersuppdraget, en jubileumsföreställning i januari nästa år.

– Det känns grymt, häftigt. Det är en arbetsseger, givetvis. Men det är också supernervöst – jag vet ju att gräddan av Broadway kommer att sitta i publiken, säger Peter Jöback till Kulturnyheterna.

Setts av 140 miljoner

Fantomen på Operan är en av världens mest uppskattade musikaler. Den har satts upp i 35 länder och setts av över 140 miljoner människor världen över.

– Den är så vackert paketerad med kläder och kostym. Det är en av hans bästa kompositioner. När man repar och bara sitter med ett piano, så märker man att det är en enormt genomtänkt och välarbetad musikal, säger Peter Jöback.

I slutet av december är Peter Jöback dessutom aktuell i SVT:s Stjärnorna på slottet, där han medverkar tillsammans med Ann-Louise Hanson, Marianne Mörck, Regina Lund och Bosse Parnevik.

Se Kulturnyheternas inslag med Peter Jöback ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.