Ahmad Sarmast är grundare till Afghanistans nationella musikinstitut. Foto: Polarpriset

Polarpris till Afghanistans nationella musikinstitut

Uppdaterad
Publicerad

Årets Polarpris går till The Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och dess grundare dr Ahmad Sarmast. På institutet, som grundades 2010, får barn oavsett kön, etnicitet och religiös bakgrund, tillgång till gratis musikundervisning.
– Jag är enormt glad över priset – det innebär inte bara ett erkännande av min roll utan framförallt av institutets roll i det afghanska samhället, säger Ahmad Sarmast till Kulturnyheterna.

2018 års Polarpris tilldelas det afghanska nationella musikinstitutet ANIM, som ligger i landets huvudstad Kabul.

Enligt juryns motivering går priset till institutionen då ”denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv.”

Ett tidigare blomstrande musikliv i Afghanistan fick under 1990-talet ett abrupt slut på grund av det inbördeskrig som där rasade och mellan åren 1996-2001 och musik var helt förbjuden i landet under talibanstyret.

Dr Ahmad Sarmast, som är son till en berömd afghansk dirigent, studerade musik i Moskva och i Australien innan han 2008 återvände till Kabul, där han 2010 grundade institutet ANIM.

På Afghanistans nationella musikinstitut erbjuds barn och tonåringar gratis musikundervisning – och hälften av platserna är vikta för flickor och för barn från fattiga familjer.

”Innebär ett erkännande”

I en kommentar till Kulturnyheterna säger Ahmad Sarmast att han känner sig hedrad över utmärkelsen.

– Jag är enormt glad över priset – det innebär inte bara ett erkännande av min roll utan framförallt av institutets roll i det afghanska samhället. Ett så prestigefullt pris riktar världens uppmärksamhet mos oss, och mot den roll vi har för barnen i det här landet – och då speciellt de barn som kommer från en fattig bakgrund – och för kvinnor, som alltid har diskriminerats, säger Ahmad Sarmast till Kulturnhyeterna.

Enligt Ahmad Sarmast har musiken alltid haft en viktig plats i det afghanska samhället, och han beskriver den period då musiken var förbjuden i landet som mörk. Nu är situationen bättre, men han understryker att läget fortfarande är problematiskt.

– Dessa onda krafter finns fortfarande i samhället och försvårar vårt arbete, säger Ahmnad Sarmast till Kulturnyheterna.

Att världens ögon nu riktas mot Afghanistans nationella musikinstitut är också ett erkännande av själva musikens makt, enligt Ahmad Sarmast.

– För mig handlar inte musik om underhållning och det är heller inte en konstform. Jag anser att musik är en stark och enande kraft som är en viktig del i ett samhällsbygge, säger han till Kulturnyheterna.

Pris ”för betydande insatser”

Polarpriset instiftades 1992 och delas årligen ut ”för betydande insatser i musiken eller i musiklivet”. Bland tidigare pristagare finns bland andra Paul McCartney, Keith Jarrett, Joni Mitchell, Björk, Pink Floyd och Sting.

Utöver statyetten mottar varje pristagare en miljon kronor vardera vid en ceremoni på Grand Hotel i Stockholm 14 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer