Polis i flera länder varnar för Instagram-dansen

Uppdaterad
Publicerad

”Kiki challenge” eller ”In my feelings” är utmaningen där man ska hoppa ur sin bil, dansa till Drakes låt In my feelings och lägga upp klippet på Instagram. Men nu har polisen och andra myndigheter i flera länder gått ut med varningar efter ett antal trafikolyckor.

Fenomenet började för ungefär en månad sedan när komikern Shiggy lade upp en video på Instagram där han dansar till Drakes In my feelings på en bilväg.

Sedan dess har ett antal trafikolyckor där folk kör in i stolpar, ner i väggropar, själva blir påkörda eller trillar ur bilar dokumenterats, rapporterar The Guardian.

Fenomement har spritts över världen och nu har polisen och andra myndigheter i bland annat Spanien, Indien, USA, Malaysia och Förenade Arabemiraten har gått ut och varnat bilister och bett dem att sluta dansa.

Polisen i Bombay skriver att tävlingen innebär en risk för andras liv, polisen i den spanska regionen Katalonien skriver att ”trafiksäkerhet inte är något skämt” och den egyptiska tidningen Egypt independent rapporterar att polisen understrukit att dansen strider mot egyptisk lag – i och med att man inte får blockera vägen och inte köra med öppen dörr. Brottet kan i värsta fall, i synnerhet om någon skadas, leda till fängelse.

Det finns inga rapporterade dödsfall i samband med utmaningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.