Foto: SVT

”Politikerna måste lyssna på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Mali har flera internationellt hyllade stjärnor, som också har stort inflytande i det maliska samhället. Sångerskan Oumou Sangaré tror att musiken kan ha en viktig roll att spela.

Den blinda duon Amadou & Mariam, den hyllade musikern och kompositören Salif Keita och tuareggruppen Tinariwen är bara några som, utöver Oumou Sangaré, gjort sig ett namn internationellt och länge var Mali främst känt för sin musik och som ett populärt turistmål.

Men sen en militärkupp i mars i år är landet delat, och rapporter som kommer innifrån landet berättar om hur gravar och kulturarv förstörs systematiskt.

Oumou Sangaré tror att landets musiker nu har en viktig roll att spela för att ena det splittrade landet:

– Artisterna är älskade. Politikerna behöver folkets stöd, och folket lyssnar på oss artister... Alltså måste politikerna lyssna på oss, säger Oumou Sangaré till SVT Nyheters reporter Anja Sahlberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.