Foto: TT

Prince privata låtskatt ges ut

Efter världsstjärnan Prince död förra våren började det ryktas om att han efterlämnade en låtskatt av hundratals outgivna låtar i sitt hem i Minneapolis. Nu står det klart att skivbolaget Universal har förvärvat rättigheterna till musiken, och kommer ge ut den under de kommande åren.

Enligt ett pressmeddelande får Universal rättigheterna att ge ut Prince ”efterlängtade låtskatt av outgivna låtar”, rapporterar BBC. Värdet av affären är okänt, men enligt uppgifter till BBC värderades Prince personliga musikarkiv till omkring 309 miljoner kronor.

– Det är en ära, både professionellt och på ett personligt plan, att anförtros Prince kassavalv av osläppt musik, säger Michele Anthony, vice vd på Universal, till BBC.

Förvarades i kassavalv

Prince hemliga musikarkiv var vida omtalat, och ska innehålla hundratals outgivna låtar, demos, alternativa versioner och liveinspelningar. Musiken förvarades i ett kassavalv i källaren till Prince hem Paisley Park. Sångaren var fram till sin död den ende som kunde koden till valvet.

Under sin långa karriär sålde Prince mer än 100 miljoner album. Förutom hans outgivna musik ingår rättigheterna till de 25 album han gav ut på sitt egna skivbolag NPG.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer