Foto: TT

Pussy riot-medlemmar gripna för manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Pussy-riot medlemmarna Maria Aljochina och Olga Borisova har gripits av polis. Konstnärerna och aktivisterna ska ha manifesterat för att filmregissören Oleg Sentsov ska friges.

De två medlemmarna från den ryska punkgruppen Pussy riot greps efter att olovligen ha genomfört en manifestation till stöd för den ukrainska, fängslade filmregissören Oleg Sentsov. Det skriver Sveriges radios Kulturnytt och hänvisar till den ryska sajten Madiazona – som drivs av bandmedlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova.

Sajten skriver att gripandet skedde i Jakutsk, där Oleg Sentsov sitter fängslad. I en video som publicerats på sajten syns de två Pussy riot-medlemmarna, iklädda sina signifikativa färglada mössor, hålla upp en banderoll med texten ”Free Sentsov”.

Pussy riot protesterar i Jakutsk Foto: Skärmdump Media zona

LÄS MER: Oleg Sentsov döms till fängelse

Oleg Sentsov dömdes till 20 år i fängelse 2015 för terrorbrott och avtjänar det sedan förra året. Domen, som föll mot Sentsovs nekande, har kritiserats av flera människorätts- och filmorganisationer. Bland andra har Amnesty International, Europeiska Filmakademin och Ryska filmförbundet ställt sig bakom regissören.

Maria Aljochina dömdes 2012 till två års fängelse för huliganism efter att Pussy riot genomfört en manifestation i Kristus Frälsarens katedral i Moskva samma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.