Christer Björkman mer än överlycklig efter att 12 miljoner röster kommit in i finalen av Melodifestivalen 2016 – men väldigt få röstade via välgörenhetsnumret och årets tävling drog in fem miljoner kronor mindre än 2012. Foto: TT

Raset: Två miljoner mindre till Radiohjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Rekord i röster – men välgörenheten valdes bort i årets final. Årets Melodifestival drog in två miljoner kronor mindre till Radiohjälpen än 2015, och hela fem miljoner mindre jämfört med 2012.

Efter haveriet förra året gjorde den nya Melodifestivalen-appen succé i årets final. När rösterna räknats stod ett nytt rekord klart:

– Det är fullständigt galet. 12 miljoner röster! Jag är så otroligt stolt och glad, säger Christer Björkman, exekutiv producent, till SVT efter programmet.

Melodifestivalen 2016

I slutändan kom det in 12,6 miljoner röster, en siffra som sopar banan med tidigare år. 2015, när appen kraschade, blev slutsiffran 1,5 miljoner i inringda röster. En bidragande faktor är sannolikt att det är gratis att rösta med appen, som dessutom tillåter fem röster per bidrag och person.

Ras för Radiohjälpen

Desto sämre gick det för det så kallade bidragsröstandet, där tittarna kan ringa in på ett särskilt nummer för att samtidigt ge ett bidrag till Radiohjälpen. I år blev slutsumman 2,1 miljoner kronor efter finalen, ett ras på nära 900.000 kronor från 2015 års slutsumma på 2,99 miljoner kronor.

Det är en trend som pågått under längre tid. Totalt i år fick Radiohjälpen in drygt 4,6 miljoner kronor, vilket är en rejäl minskning jämfört med det första mätbara året, 2007 då summan landade på drygt 10,5 miljoner.

– Klart jag känner en viss oro, och jag hoppas att vi kan öka igen. Samtidigt är jag tacksam att vi har den här möjligheten över huvud taget för det är ingen rättighet för oss att vara med på det här, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

Årets slutsiffra för bidragsröstandet även en minskning på nära två miljoner kronor jämfört med förra året. Det går att jämföra med ett tidigare rekordår, 2012, då Loreen tog hem segern med ”Euphoria”. Då samlade bidragsrösterna in 9,66 miljoner kronor till Radiohjälpen.

Appen tar röster

En av förklaringarna till att bidragsröstandet minskar är det förändrade tv-tittandendet, en annan orsak kan vara att röstningen i appen tar telefonrösterna enligt Per Byman.

–  Jag tror inte nedgången säger något om folks vilja att ge pengar till välgörenhet, det säger bara något om möjligheten. Om man har gratisröster i telefonen så använder ju folk den möjligheten.

I nästa vecka ska han träffa SVT och kommer bland annat ta upp de här frågorna, men vill inte gå in närmare på exakt vad de ska diskutera.

Kommer man kunna bidragsrösta i appen?

– Det är möjligt, men en sådan lösning skulle kunna bli väldigt dyr så jag är inte helt säker på att det är den bästa lösningen, säger Per Byman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2016

Mer i ämnet