Frej Larsson Foto: Lydia Farran-Lee/SVT

Rättegången mot Frej Larsson: Kan en fisk vara polis?

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot rapparen Frej Larsson inleddes onsdagen. Förhandlingarna återupptas på måndag efter att förhören dragit ut på tiden. Artisten åtalas för hot mot tjänsteman och en stor del av förhörsdelen kom att handla om fisk och semantik.

Frej Larsson åtalas för hot mot tjänsteman på två punkter: En bild på Instagram där en fisk, som givits samma namn som en polis, enligt bildtexten ska filéas och en låt, upplagd på Spotify, där textraden ”då ska hon skjutas” förekommer.

Konflikten mellan polisen i fråga och Frej Larsson har sin bakgrund i att polisen i en artikel i lokaltidningen Stockholm Direkt uttalat att en festlokal inte ”borde boka den här typen av spelningar” och syftat på Frej Larsson.

Uttalandet kom i samband med att Södermalmspolisen gjort ett tillslag efter att narkotika förekommit på spelningen. Larsson menar att det inte är upp till polisen att lägga sig i vem som spelar var och strax därefter publiceras bilden på Instagram och låten lades upp på Spotify.

Rapmusik är speciell

Frej Larssons försvarare Viktor Banke säger att låten och bilden syftar på polisen som myndighet och inte den enskilda poliskvinnan.

– Frej är framför allt verksam som rapmusiker. Det är också av betydelse, för rapmusik är speciell. Språket har central betydelse, historiskt sett har man använt rap som medel för att håna, kritisera och ifrågasätta makten. Ofta polisen, men även regeringen. Man pratar nästan alltid i bildspråk och metaforer, det kommer få betydelse för uppsåtsfrågan, sade han under förhandlingen.

Poliskvinnan håller dock inte med.

– Jag håller inte med försvaret om att jag ska hålla mig till att vara poliskvinna. Vi har ett ansträngt jobb, det följer med oss hem, det är klart att det här följer med mig hem. Den här dagen var jag hemma med mina två små barn. Som den människa jag är tar jag såklart åt mig. Jag har inget emot kultur, men blanda inte in mig som person.

Fisk eller inte fisk

En stor del av rättegången kom sedan att handla om huruvida Frej Larsson syftar på polisen eller guldfisken när han skriver att fisken ska filéas. I en Instagrampost står det i bildtexten ”polisen (polisens namn)” vilket fick åklagaren att anse att det handlar om människan och inte en fisk.

– Fiskar är aldrig poliser, konstaterar åklagaren Zilla Hirsch varpå Frej Larsson svarar:

– I min värld kan poliser vara fiskar, när man ritar en bild eller skriver en låt.

Försvaret har även konsulterat Svenska Akademiens ordlista där ordet ”filéa” bara förekommer tillsammans med ordet fisk och därför torde syfta på en fisk och inte en människa och därmed inte utgöra ett hot.

Även betydelsen av ”då ska hon skjutas” avhandlas – ska det tolkas bokstavligen, eller syftar det på andra versen i ”Ja må du leva”.

Oklart vem som lagt upp

Försvaret menar dessutom att åklagarsidan inte kan bevisa att det är Frej Larsson själv som lagt upp Instagrambilden eller sett till att låten hamnat på Spotify, eftersom han har ett sociala medier-team som tillsammans med honom själv sköter både musikuppladdning och Instagrampostning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.