• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (2)

Recension: Liam Gallagher ”As you were”

Sju år efter Oasis splittring släpper nu den yngre brodern Liam Gallagher sitt första album som soloartist. Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen hör en artist som sjunger bättre än någonsin, och som tycks trivas i sin nya situation – men är ändå inte helt övertygad.

Det brittiska bandet Oasis bildades i början av 1990-talet och blev snart en av Storbritanniens största musikexport. Men år 2009 gick bandet skilda vägar efter ett slutligt bråk som ingen av medlemmarna – bröderna Gallagher kanske minst – tycktes kunna repa sig efter.

Men nu har alltså lillebrodern Liam Gallagher tagit steget ut och solodebuterar med albumet ”As you were”.

– Det hörs verkligen att han har tagit det här på allvar och han har sagt att det här är hans sista chans. För det här är en väldigt ambitiös och ärlig satsning. Han har rest till Los Angeles, köpt dyra producenter och låtskrivare. Precis som många av de pojkbandsstjärnor han själv har hånat vid otaliga tillfällen. Men det hörs att han trivs i den här situationen på något vis, säger Per Sinding-Larsen.

Så han har fått ihop det någonstans, med kändisproducenter och låtskrivare?

– Det här är en väldigt genomarbetad och väldigt välproducerad skiva, och han sjunger bättre än någonsin. Det här skulle kunna ställa sig mot de senare Oasis-skivorna. Men det håller inte hela vägen, utan han är fortfarande kvar i det ”Beatleska” 60-tals arvet, och texterna gör att det faller platt. Det här är bedrövlig poplyrik.

Se hela recensionen i inslaget ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer