Rekordmånga såg Loreen vinna

Uppdaterad
Publicerad

3,5 miljoner tv-tittare knappade in SVT:s sändning och såg Loreens finalvinst i Eurovision Song Contest i Baku i lördags kväll. Det visar de första preliminära tittarsiffrorna.

Och arbetet inför nästa års final här i Sverige är redan i gång.

Mellan klockan 22.15 och 22.30 nåddes peaken i antal tittare, då 3,58 miljoner personer såg Loreens uppträdande.

Eurovision Song Contest 2012

Snittet under hela sändningen låg på 3,2 miljoner.

-Bakom vinsten ligger ett professionellt och medvetet arbete av vår Melodifestivalredaktion med att få fram ett nummer och en artist i världsklass, säger SVT:s vd Eva Hamilton, som ser fram emot nästa års evenemang här i Sverige.

I dag arbete med nästa års tävling i Sverige, enligt Eva Hamilton.

-Det känns ärofyllt för SVT att 2013 få stå värd för ett evenemang som bidrar till att exponera såväl de svenska musikskaparna som Sverige inför hela Europa, säger hon.

Inte bara Sverige hade höga tittarsiffror. Över 100 miljoner europeer satt framför tv-apparaterna i lördags kväll, berättar Ben Steward med ansvar för presskontaker på EBU:s huvudkontor i Geneve.

-De exakta siffrorna väntas komma senare den här veckan, men redan nu kan jag säga att drygt 100 miljoner tv-tittare runt om i Europa såg Loreen och Sverige vinna finalen, säger Ben Steward.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet