Dator köpte tusentals röster i Melodifestvalen

Uppdaterad
Publicerad

Personer bakom ett bidrag betalade för tusentals telefonröster.

Det är en man från en ort i Västsverige som har programmerat en dator för att ringa upp och rösta automatiskt på ett bidrag från en av de senaste årens festivaler.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få iväg ett par hundra samtal i minuten, säger mannen bakom programmeringen till Sveriges Radios P4 Sjuhärad.

Frestelsen att gå vidare blev för stor

Mannen har visat upp hur han gått till väga och att datorn kunnat ringa flera hundra samtal i minuten. Totalt ringde den in 2.500 gånger på ett bidrag.

Som motiv uppger mannen att han vill visa att det går att ordna automatröster. Personerna som låg bakom bidraget var med och betalade för rösterna.

Till P4 Sjuhärad säger en av dem att frestelsen att öka möjligheten att gå vidare blev för stor även om denne från början var tveksam till att betala för rösterna.

Björkman: Inga regler sätter stopp

Christer Björkman som är producent för Melodifestivalen säger att det inte finns några tävlingsregler som sätter stopp för den här typen av röstning eller att personer betalar för röster på bidrag som de tävlar med.

– Det finns ju något som heter etik också. Och det är ju upp till var och en att avgöra vad som är etiskt korrekt eller inte, säger Christer Björkman.

Han säger att det är första gången som han hört talas om en röstningsmaskin och att om det visar sig att det här börjar sättas i system så måste kanske reglerna ses över.

Enligt Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt granskades årets röstning under gårdagen efter att ledningen nåddes av uppgifterna, men ingenting tyder på att samma problem skulle ha funnits i årets tävling.

– Självklart är det olyckligt, och något som vi måste se över när turnén är avslutad. Men vi borde kunna se om samma telefonnummer ringer flera tusen gånger, säger hon till P1-morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet