Fotbolls-VM hålls i Ryssland. Foto: AP/TT

FIFA stoppar rysk sångerskas VM-uppträdande

Uppdaterad
Publicerad

Internationella fotbollsförbundet FIFA menar att den ryska artisten tagit för tydlig ställning i konflikten med Ukraina.

Julia Tjitjerina skulle ha uppträtt i staden Rostov-na-Donu under fotbolls-VM, men stoppas nu av FIFA, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

FIFA:s regler förbjuder uppträdanden som kan förknippas med politik och Tjitjerina har uttalat sitt stöd för ryskstödda rebeller i Ukraina och har uppträtt på scen i utbrytarrepublikerna. Hon har även uttalat sig om konflikten mellan Ryssland och Ukraina i tv.

I ett uttalande säger FIFA att VM inte är någon plattform för politiska ställningstaganden.

Det är inte första gången ryska artister stoppas från att uppträda på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Förra året valde Ryssland att inte delta i Eurovision song contest efter att värdlandet Ukraina förbjudit artisten Julia Samojlova att komma in i landet då hon uppträtt på den av Ryssland annekterade Krim-halvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.