Julia Samojlova som förra året skulle uppträtt i Kiev. Efter Eurovisionbråket mellan Ukraina och Ryssland drog sig landet ur, nu är de tillbaka. Foto: TT

Ryssland återvänder till Eurovision – med fjolårets artist

Uppdaterad
Publicerad

Eurovisionbråket mellan Ryssland och Ukraina förra året resulterade i att Ryssland helt drog sig ur tävlingen. Nu återvänder landet och bidraget sjungs av fjolårets artist – Julia Samojlova.

Under måndag kväll kom beskedet via Rysslands Kanal ett att landet kommer att medverka i årets upplaga av Eurovision Song Contest.

Förra året då tävlingen hölls i Kiev, Ukraina nekades Julia Samojlova, som skulle sjunga Rysslands bidrag även då, inresetillstånd i landet. Detta på grund av att hon tidigare uppträtt på Krim som annekterades av Ryssland 2014.

Drog sig ur

Ryssland valde att hellre dra sig ur tävlingen än att byta ut Samojlova som artist. De valde också att stryka Eurovision Song Contest ur den statliga tv-kanalens tablå.

Julia Samojlova föddes 1989 och har bland annat uppträtt på invigningen av Paralympiska vinterspelen i Sotji 2014.

Ryssland vann Eurovision 2008 och har sedan 2011 slutat i topp tio. I år kommer de att tävla i den andra semifinalen som hålls den 10 maj.

I år hålls Eurovision Song Contest i Lissabon, Portugal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.