Julia Samoilova representerar Ryssland i Kiev Foto: Skärmdump från Youtube

Ryssland bojkottar inte Eurovision Song Contest

Uppdaterad
Publicerad

Det har spekulerats om rysk ESC-bojkott i år, eftersom Eurovision-finalen i maj hålls i Kiev efter Jamalas succé i Stockholm förra året. Men så blir det inte.

Det blir Julia Samoilova som får representera Ryssland i Kiev. Hon och låten ”Flame is burning” anmäldes i elfte timmen igår kväll, rapporterar BBC. Dagen innan anmälningstiden löper ut.

Bidraget sätter stopp för spekulationerna att Ryssland skulle bojkotta tävlingen av politiska skäl. Sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 pågår ett krig i östra Ukraina. Även om det just nu på pappret råder vapenvila fortsätter den väpnade konflikten.

ESC 2017

LÄS MER: Så är kriget i Ukraina just nu

Topplaceringar flera år i rad

Det har gått bra för Ryssland i tävlingen de senaste åren. Förra året kom Sergej Lazarev trea och året före det tog Polina Gagarina hem andraplatsen. Förutom höga poäng har de ryska artisterna också fått stå ut med burop från en hbtq-vänlig Eurovision-publik som inte uppskattar de ryska så kallade antigaylagarna som förbjuder att homosexualitet visas för minderåriga.

Hur den ukrainska publiken tar emot Julia Samoilova i årets final återstår att se. Hennes bidrag är skrivet av Leonid Gutkin som även skrivit de ryska bidragen från 2013 och 2015.

Uppträdde vid vinter-OS i Sotji

28-åriga Samoilova gick till final i ryska X-factor 2013 och uppträdde på invigningsceremonin vid OS i Sotji 2014. Hon drabbades av en ovanlig muskelsjukdom som barn och sitter sedan dess i rullstol.

Ryssland är med i startfältet i den andra semifinalen. Det innebär att Sverige och Robin Bengtsson tävlar mot Julia Samoilova först i en eventuell final.

LÄS MER: ESC utan Loreen blir glad sightseeing

Eurovisionsschlagerfinalen går av stapeln den 13 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet