Julia Samojlova Foto: Skärmdump från Youtube

Ryssland stoppas från Eurovision-finalen

Uppdaterad
Publicerad
Efter att den ryska artisten Julia Samojlova stoppats från att uppträda i Eurovision i Ukraina kommer Ryssland inte delta i finalen senare i maj. Den ryska tv-kanalen har avvisat förslagen om att medverka genom satellitlänk eller att skicka en annan artist.

Tidigare i vår meddelade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU att den ryska artisten Julia Samojlova nekas inresa eftersom hon tidigare besökt landet illegalt. Julia Samojlova skulle ha tävlat med bidraget ”Flame is burning” i den andra semifinalen i Kiev den 11 maj.

Ukrainska myndigheter har upprättat en svart lista, med namn på flera ryska artister som inte är välkomna i landet.

Nu uppger Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) att Rysslands bidrag inte kommer att medverka i tävlingen.

LÄS MER: Ukraina stoppar ryska bidraget i Eurovision

Avvisar båda förslagen

I ett pressmeddelande skriver EBU att Ryssland ska ha avböjt två alternativ, att skicka en annan tävlande eller att delta i tävlingen via satellitlänk.

”Tråkigt nog har båda förslagen avvisats av Channel One och de har nu meddelat att de inte kommer att sända Eurovision Song Contest 2017. Tyvärr betyder det att Ryssland inte kommer att kunna delta i årets tävling. Vi ville mycket gärna att alla 43 länder skulle ha möjlighet att delta och vi gjorde allt för att åstadkomma detta”, uppger EBU i pressmeddelandet.

Frank Dieter Freiling, som är ordförande för Eurovision Song Contests styrgrupp, säger:

– Vi fördömer å det starkaste de ukrainska myndigheternas beslut att införa ett inreseförbud mot Julia Samojlova eftersom vi tror att det gravt underminerar integriteten och den icke-politiska andan i Eurovision Song Contest och dess mål att föra alla nationer samman genom en fredlig tävling.

Han poängterar att förberedelserna i Kiev fortsätter.

– Vår högsta prioritet fortsätter att vara att producera en spektakulär Eurovision Song Contest.

LÄS MER: Svarta listan hotar fredlig Eurovision

Medverkade i konsert

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Julia Samojlova medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland från Ukraina.

Resan kan bryta mot ukrainsk lag eftersom hon reste in utan tillstånd från Ukraina och via Ryssland. Julia Samojlova har själv bekräftat resan.

Eurovision Song Contests final hålls den 13 maj.

LÄS MER: Krisande Eurovision värvar Christer Björkman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer