Julia Samoilova Foto: Skärmdump från Youtube

”Rysslands ESC-kandidat kontrollerad av Kreml”

Publicerad

Rysslands ESC-artist försätter Ukraina i ett svårt dilemma.
Nu funderar värdlandet på om artisten ska släppas in i landet eller inte – och anklagar ryska politiker för att ligga bakom valet av bidrag.

Det frostiga förhållandet mellan Ryssland och Ukraina påverkar årets Eurovison song contest, som hålls i Kiev i maj.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att ukrainska myndigheter har upprättat en svart lista, med namn på flera ryska artister som inte är välkomna i landet.

Nu är det klart att Ryssland skickar artisten Julia Samojlova till Kiev i maj.

Hon finns inte med på listan som Kulturnyheterna har tagit del av, men har, enligt flera medier, besökt och sjungit på Krimhalvön efter Rysslands annektering 2014.

Därmed kan det betraktas som att Samojlova bryter mot ukrainsk lag. Just nu utreder ukrainsk säkerhetstjänst om Julia Samojlova ska släppas in i landet eller inte.

Läs mer: Svart lista hotar fredlig Eurovision

I ett långt inlägg på Facebook, skriver Anton Gerasjtjenko, rådgivare på inrikesministeriet, att Rysslands val av Julia Samoilova inte alls är slumpartat.

”Det råder inga tvivel om att valet av Rysslands Eurovisionkandidat var kontrollerat av Kreml. De kan inte ha varit ovetande om att Julia Samojlova har varit på turné i det ockuperade Krim och därför bryter mot ukrainsk lagstiftning”, skriver han.

”Håll henne ansvarig”

Enligt Anton Gerasjtjenko, som tidigare bland annat har välkomnat publiceringen av en lista över namn på journalister som arbetat i separatistkontrollerade områden och därför ”samarbetat med terrorister”, försätter Rysslands val av ESC-kandidat Ukraina i ett jobbigt dilemma: antingen portas Samojlova från att delta i Eurovision – men ”det kommer att användas av den ryska propagandamaskinen för att blåsa upp hat”, eller så tillåts Rysslands artist att tävla och Ukraina tumma på den egna lagstiftningen.

”Jag tror att det andra alternativet är rätt väg att välja. Låt henne komma, men håll henne samtidigt ansvarig för att ha brutit mot ukrainsk lagstiftning”, skriver han.

Läs mer: Ryssland bojkottar inte Eurovision

Det handlar om att ”offentligt statuera ett exempel” om att ”kränkningar av gränsen” inte bara kan glömmas bort.

Enligt BBC nekar Dmitri Peskov, talesperson för Kreml, till att politiker skulle ha blandat sig i valet av ESC-kandidat.

– Vi vill till varje pris undvika att politisera Eurovision song contest, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2017

Mer i ämnet