Ingen vet hur Beethovens tionde symfoni var tänkt att låta – förutom han själv. Men nu har en AI gjort ett försökt att färdigställa verket. Foto: Reuters/porträtt av Joseph Karl Stieler

AI har färdigställt Beethovens sista symfoni

Uppdaterad
Publicerad

Var det så här Beethoven tänkte att hans tionde symfoni skulle låta? Nu har ett forskarteam sammanfört de fragment han lämnade efter sig och låtit artificiell intelligens färdigställa verket.

När den världsberömda kompositören Ludwig van Beethoven dog 1827 lämnade han efter sig nio symfonier – och små delar av en tionde. Ingen har kunnat föreställa sig hur det färdiga stycket skulle låta – tills nu.

För att fira kompositörens 250-årsdag har ett team med musikforskare och programmerare tillsammans med tyska telekomföretaget Deutsche Telekom försökt färdigställa verket med hjälp av en artificiell intelligens, AI.

Hör hur resultatet låter i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.