Kulturnyheterna träffade den rutinerade debutanten Sibille Attar på Way Out West. Foto: Rebecka Ljung/SVT

Sibille Attar: ”Musik ger en snabbare kick”

Uppdaterad
Publicerad

Sibille Attars säregna röst har färgat flera popband det senaste decenniet. Nu träder en rastlös och hyllad soloartist fram, för första gången under eget namn.

– Jag har gått på två konstskolor. Grafikskolan och Basis i Stockholm. Men när jag gick på Basis så ville jag bara göra grafik och på Grafikskolan ville jag bara måla. Som en busig unge. Min koncentrationsförmåga är så kort, och musik ger en snabbare kick.

En kreativ uppväxt

Artisteri har alltid legat nära till hands för Sibille Attar. Hon växte upp i Örebro med sin konstnärsmamma och styvpappa som var musiker. Familjen hade dåligt med pengar men en rik kreativ miljö, där Sibille Attar och syskonen ibland sjöng på styvpappans krogspelningar.

Som tonåring flyttade hon till Stockholm och snart vidare till London. Soloprojektet Little Red Corvette föddes, och sedan dess har Sibille Attar skapat musik i flera olika konstellationer. Senast i bandet [ingenting] – där låten “Dina händer är fulla av blommor” verkligen visar upp hennes säregna röst.

Elva år som musiker

Efter elva år som musiker är hon redo att kliva fram i strålkastaren.

– Det är inget jag har kokat på i flera år precis. Jag är en impulsiv karaktär som hoppar på när jag får göra något kul, och nu handlade det om att få spela in en skiva.

I oktober ska Sibillle Attars debutalbum släppas, och nyss kom skivan “The Flower's Bed” med fyra spår. Hon gör mörka, dekatenta poplåtar där hon bland annat berättar om vänner som blivit alkoholister och kommer fram till att hon kanske är det också.

”Skönt att få ut låtarna”

Det låter både rättfram och ungt, i stil med punkpoppiga Broder Daniel, och samtidigt dramatiskt, drömskt och moget – vilket har lett till jämförelser med storheter som Kate Bush, Björk och Patti Smith.

– Det har varit jätteskönt att få ut låtarna ur mitt system så att jag kan göra nästa grej, säger Sibille Attar.

Bandet [ingenting] ligger i viloläge just nu, men Sibille Attar säger att hon tänker hitta tid för bandet också, när det vaknar till liv igen. Hon pendlar mellan att vara en gruppmänniska och att njuta av full frihet.

“Jag lever på bröd och vatten”

– Jag är en gruppmänniska och gillar att samla folk omkring mig. Jag tror på den mänskliga gemenskapen. Men det känns absolut inte ensamt nu. Det är mycket mer ensamt att bara sjunga till någon annans musik än att ha hela kontrollen själv!

SVT-redaktionen PSL spår att Sibille Attar kommer att förändra rockhistorien och fler ser henne som Popsveriges mest spännande debutant i höst. Själv har hon ett lite mer blygsamt mål:

– Drömmen är att jag ska kunna livnära mig på det här. Det har gått... ganska dåligt. Jag lever på bröd och vatten, men jag är van vid det. Hehe! Jag hoppas på fler spelningar, för det är det roligaste jag vet.

Om Sibille Attar

Ålder: 30 år

Bor: “Vid Bromma flygplats. Det är bra mot flygrädsla. Fast dåliga dagar ligger jag på sängen och tänker att ett plan ska skala av taket”

Familj: Vännerna, pojkvän, föräldrar, deras föräldrar och fem syskon

Gör: Jobbar med sitt solodebutalbum, medlem i bandet [ingenting], jobbar i en bokhandel

Tidigare musikprojekt: Little Red Corvette, Speedmarket Avenue, The Tourettes m.fl.

Brinner för: Solidaritet

Funderar på: Att skriva en låt på franska. “Jag är stolt över mitt franska arv. Men jag får sådan prestationsångest. Motsägelsefullt nog är jag överpretentiös med franskan men gillar också att bara ta en bärs”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.