Såhär ser det ut i Sibille Attars musikhörna högt upp i himlen. Foto: Sibille AttarVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sibille Attar: ”Bandet var min första relation”

Publicerad

Sibille Attar skulle bli konstnär, men valde popmusiken i stället. Efter många år i olika band har hon en soloskiva klar. Kulturnyheterna fick den första tv-intervjun.

När popartisten Sibille Attar växte upp var det solklart att hon skulle bli konstnär. Hon utbildade sig på två konstskolor, men till slut valde hon att göra popmusik istället. Efter många år i olika band står hon nu på egna ben och släpper snart sin första soloskiva. 

– Jag får en snabbare kick av att göra musik, för att jag ser resultatet fortare. Med konst- och bildspråk kunde det vara så att man aldrig kände att man såg något resultat.

En rutinerad debutant

Sibille Attar är en av årets mest lovande popdebutanter, enligt musiktyckare både i Sverige och utomlands. Fast hon är ingen nybörjare inom musiken. Sångerskan och musikern har spelat i band i över tio år – bland annat i Speedmarket Avenue och [ingenting]. Hon har också jobbat med exempelvis Camera Obscura.

Men Attar har inget emot att bli kallad för ”debutant”.
– Jag är ju en debutant som soloartist. Och det är väl ingen idé att tro att för att man är gammal i gemet så har man koll på grejer. Jag har inte koll. Det här är helt sprillans nytt för mig. Sedan tjänar jag nog på att jag har spelat mycket.

Kan få grammis redan nu

Hennes första soloalbum, ”Sleepyhead” är så gott som färdigt, men omvärlden får ge sig till tåls fram till den 20 februari – samma dag som Sibille Attar kan kamma hem grammisen för Årets nykomling, med EP:n som släpptes i höstas.

”Sleepyhead” har många olika influenser, och Kulturnyheterna bad Sibille Attar att lista tre av de stora inspirationskällorna till skivan. Såhär väljer hon:

Tre saker som format skivan

1: The Tourettes

Sibille Attars allra första band hette The Tourettes. De fick spela på Hultsfreds demoturné och Sibille Attar tycker än i dag att de gjorde riktigt bra låtar.

– Självklart var det det första bandet som man brann allra djupast för. På många sätt var det min första relation, snarare än att min första pojkvän var det. Det var ju en pågående kärlekshistoria, hela det där bandet. Känslan av ärlighet och uppriktighet utan filter tror jag att jag har fått därifrån.

2: Himlen

– Mitt område där jag bor är en höjd. Längst uppe på höjden är en kulle, längst uppe på kullen är ett hus och längst upp i huset bor jag. Pianot står precis vid ett fönster, så när jag satt och jobbade med det [albumet, reds. anm.] så satt jag alltid i direkt kommunikation med himlen, på något sätt. Inte på ett religiöst sätt, men kanske på ett annat spirituellt plan. Och den påverkade min dagsform ganska mycket. Under den perioden var jag ganska ensam också.

3: ”De röda skorna”

En av låtarna på Sibille Attars kommande album är direkt inspirerad av dansfilmen ”De röda skorna” från 1948. I låten använder hon konflikten i filmen – den mellan en passion och andra delar av livet, som familjelivet – som synonym för saker i sitt eget liv.

– En av låtarna heter ’Julian, I want to be a dancer’, så det är ganska rakt stulet. Det är en magisk film för mig. Jag tycker att den öppnar upp jättemycket fantasivärldar och igenkänningsfaktorer. Och visuellt är den ju fantastisk!

Reporter: Rebecka Ljung
Foto: Kristján Sigurjónsson
Klippning: Andreas Hult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer