Silvana Imam – Naturkraft

Uppdaterad
Publicerad

En imponerad Per Sinding-Larsen tycker att Silvana Imam snickrat ihop ett osannolikt album.

Vad är det för skiva Silvana Imam har gjort?

– Ja, alltså man kan fråga sig hur Silvana Imam sålde in idéen till ”Naturkraft”.

”Vill du ha en självbiografi och en familjekrönika samt samtidshistoria i ett?”

Hon bjuder in sin mamma som läser en text på sitt modersmål litauiska, sin pappa från Syrien som läser på arabiska, sin flickvän och – såklart – alla andra kollegor som betyder något.

Sedan rappar hon om sin livsresa, pappans homofobi, om att krossa överklass och rasism men också om att korka champagne. Dessutom blir det en oerhört varm hyllning till hennes lilla systerdotter Simone, samt ångande kåta rader om sex.

Inte ens Kanye West skulle gett sig på det

Det låter svårt att få plats med allt på en och samma platta?

– Jo, det är en på många sätt osannolik skiva. Det är en sådan som inte görs, oavsett musikalisk genre eller tid. Man får glo långt in i litteraturen eller filmen för att hitta något liknande. Bara ambitionen att göra en hel fullängdare är stor nog i en tid då musiken ofta reduceras till ep-formatet.

Hur låter det då?

– Som komplett galenskap, något som Kanye West inte ens skulle ge sig på. Men överraskande nog fungerar det, det låter bra också. Alla som hört Silvana Imams karakteristiska sätt att rappa vet att hon betonar varje ord med eftertryck och det gör att det fungerar extra bra. Man förstår att det är en historia hon verkligen vill berätta.

Hon rappar om hur hon vill bli något annat än bara den som skrek efter rättvisa och rättigheter på manifestationen i Kärrtorp 2013. Hon visar att det, förutom aktivisten, finns en partajande diva och familjekär sida. Allt sker till en modern produktion som förstärker det hon vill säga, samtidigt som det varierar en hel del i ton och tilltal.

En av Sveriges starkaste röster

Så, vad tycker du om skivan?

– ”Naturkraft” befäster och stärker Silvana Imams ställning som en av Sveriges både viktigaste och starkaste röster. Skivan handlar inte bara om Silvana Imam, utan om en tid där en generation med olika rötter och personligheter reser sig och tar plats.

Dessutom är det ett album som visar att det fortfarande är i hiphopen de största stegen tas i popmusiken 2016 – både musikaliskt och textmässigt. Både i Sverige och i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer