Skid-VM 2015 hålls i Falun inleds den 18 februari. Foto: TT

Inget gage till musiker på skid-VM

Uppdaterad
Publicerad

Skid-VM i Falun satsar i år på regionala band, men erbjuder dem noll kronor i gage. Detta upprör falumusiker, men arrangörerna anser att själva publiciteten är en bra betalning.

Skid-VM kommer i år att äga rum i Falun och invigs den 18 februari. Rockbandet Mando Diao har skrivit evenemangets officiella låt och kommer att hålla en konsert till vilken man kan köpa en separat biljett. Andra iblandade artister är Miss Li och Kalle Moreaus.

För medaljceremonierna, som kommer att äga rum varje kväll, har arrangörerna satsat på regionala band från området kring Falun. Banden har inte erbjudits något gage för sina konserter, vilket upprör vissa av dem.

Tackade nej till gratisspelning

Falubandet Ordinary (by day) blev kontaktade strax innan jul, med en förfrågan om att genomföra en 45 minuter lång gratisspelning. De tackade nej, och bandmedlemmen Joel Torstensson menar att arrangörernas inställning är en katastrof ur en kulturpolitisk synvinkel.

– Musiker säljer inte längre cd-skivor. Om man inte heller betalar gage, hur ska vi då ha någon musik i framtiden?

Han menar att skid-VM har en enorm budget, och undrar varför de då inte lägger några pengar alls på regionala artister.

– Tanken att exempelvis en VVS-installatör skulle jobba gratis under skid-VM för enbart publicitet är ju absurd. Hela deras förhållningssätt implicerar att musik inte är värt något. Men ger vi inte musiker pengar kommer de att försvinna helt i det långa loppet.

”Fantastiskt skyltfönster mot världen”

Rony Forsberg, samordnare för evenemangen kring skid-VM, håller inte med om kritiken. Han framhåller istället hur mycket värt det är att skid-VM lyfter regionala band och tycker att den mediala publicitet som kommer med en spelning i samband med evenemanget är fullgod betalning.

– Att synas i den här sortens sammanhang är ett fantastiskt skyltfönster mot världen. Vi har fått mycket positiv respons från de band som har tackat ja, säger Forsberg.

Han framhåller också att evenemanget har en begränsad budget, och att arrangörerna har lagt mycket pengar på att exempelvis bygga upp scenerna åt banden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer