Skratta som Adele – bli lyckligare

Uppdaterad
Publicerad

Världens kanske roligaste artist är i Stockholm.

Och Adele prickade rätt helg. På söndag är det internationella skrattdagen.

Konserten på Tele2 arena är totalt utsåld.

Alla älskar Adele. Kanske mest för att hon är erkänt härlig.

Klipp på när den brittiska artisten skrattar åt sina egna skämt finns i mängder, och avsnittet med Adele i framsätet och James Corden bakom ratten i komikerns Carpool karaoke har nästan 100 miljoner visningar på Youtube.

I klippet skrattar Adele 11 gånger. Varje gång hon gör det hörs publiken som ser klippet i James Cordens studio skratta med i bakgrunden.

”Hon skrattar med självdistans”

Mest sannolikt vet Adele om att hon är rolig. Det var allmänt känt redan innan carpool karaoken, men att hennes glädjeuttryck imponerar på en global rörelse med säte i Indien, är hon kanske inte informerad om.

– Underbart, haha! Alla har individuella ljud i sina skratt. Det som är tydligast med Adele är att det låter så spontant. Hon skrattar med självdistans, det blir komik, säger Maud Brandin, ordförande för International laughter club Sweden och självutnämnd ”skratterist”.

Internationell rörelse

– Haha, det är roligt att du ringer just i dag för på söndag är det världsskrattdagen.

Vad är det?

– Den skapades av skrattrörelsens grundare doktor Madan Kataria i Mumbai på 90-talet. Jag var först från Sverige med att åka dit 1999. Mottot för i år är world peace laughter. Skrattet har en förenande kraft, när vi skrattar med varandra, som Adele bidrar till.

– Att skratta är som att springa en inre joggingtur. Hundra skratt motsvarar trettio intensiva minuter på ett gym.

Är det verkligen sant?

– Hahaha, ja. Skratta med mig så här: hahaha!

Haha...

– Hah! Det känns, eller hur?

”Mer kontakt med sina känslor”

Spelar det roll att Adele skrattar högt?

– Det handlar om hur långt ner i magen skrattet bottnar. Hon har resonans och klanglåda, därför låter skrattet djupt.

Adele sjunger mycket om svår kärlek och livets vara. Är det lättare att ha nära till andra känslor än glädje om man skrattar ofta?

– Ja. Vi i skrattrörelsen bestämmer oss för att skratta. När folk gör det blir de känslomässigt avslappnade. Man får mer kontakt med sina känslor. Både det sorgsna och det glada. Adele är säkert avslappnad i förhållandet till sina egna känslor och begräsningar.

Lever man lyckligare av att vara mer som Adele?

– Ja det tror jag. Det blir lättare om man inte tar sig själv på så stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.