Originaljuryn, till vänster i bild, återvänder i den sista säsongen. Till höger Kelly Clarkson som var den första att vinna American Idol. Foto: TT

American Idol går i graven

Uppdaterad
Publicerad

Tv-bolaget Fox meddelar att nästa säsong av talangtävlingen blir den sista. Därmed går ett av den amerikanska tv-historiens mest populära program i graven.

American Idol var länge det absolut populäraste programmet i amerikansk tv. Under tio års tid låg tittarsiffrorna på mellan 25-30 miljoner per avsnitt.

Men i samband med att den buttre britten Simon Cowell lämnade sin position som juryordförande 2010 började siffrorna dala.

Besked om nedläggning väntat

Problemet var enligt Vulture inte enbart att Cowell lämnade programmet, utan att han samtidigt drog igång en konkurrent i talangtävlingen The X-factor. Även den baserad på en brittisk förlaga. När ytterligare en liknande musiktävling dök upp hos tv-bolaget NBC, The Voice, sattes den sista spiken i kistan för American Idol.

Med tittarsiffror som de senaste två åren legat på under 7 miljoner per avsnitt kom inte beskedet om nedläggning som någon större överraskning.    

Vad händer med svenska Idol?

Idol har rullat i TV4 sedan 2004. Programmet låg nere 2012 för att ge plats åt svenska versioner av både The X Factor och The Voice, men programmen lockade inte de tittare man hoppats på och Idol återvände till tablån redan 2013. 

I mars meddelade TV4 att juryn bestående av Anders Bagge, Alexander Bard och Laila Bagge kommer göra sin sista säsong när programmet sparkar igång till hösten. Men några planer på att lägga ner finns inte, enligt programmets exekutive producent Pelle Porseryd.

”Kör på med full fart”

Hur påverkas ni av att American Idol nu gör sin sista säsong?

– Vi kör på med full fart, det är inget som påverkar oss.

– Det pågår alltid diskussioner på olika plan om framtiden för programmet men just nu är det fullt upp med planeringen för 2015, säger Pelle Porseryd.

Så ni sneglar inte mot USA?

– Det är klart att vi följer deras utveckling, men vi har haft andra trender och tendenser än i USA. Amerikanska Idol har haft ett tittartapp de senaste åren medan tittandet gick upp i Sverige när Idol kom tillbaka 2011. Vi hoppas att Idol kommer leva vidare många år framöver.

Originaljuryn återvänder

Sista säsongen av American Idol drar igång i januari nästa år. Då kommer också de tre originaljurymedlemmarna: Simon Cowell, Randy Jackson och Paula Abdul återvända tillsammans med programmets ständige programledare Ryan Seacrest.

2002: Kelly Clarkson

2003: Ruben Studdard

2004: Fantasia Barrino

2005: Carrie Underwood

2006: Taylor Hicks

2007: Jordin Sparks

2008: David Cook

2009: Kris Allen

2010: Lee DeWyze

2011: Scott McCreery

2012: Phillip Phillips

2013: Candice Glover

2014: Caleb Johnson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer