Folkpopduon First Aid Kit tog hem flera priser på Grammis 2013. Foto: TT/Anders WiklundVisa alla (7)
Visa alla (7)

Så håller du isär musikgalorna

Uppdaterad
Publicerad

Grammis, P3 Guld, Manifest, Kingsize ... Galasäsongen snurrar på. Men vad firar man egentligen? Vem firar vem? Och vad är skillnaden mellan spektaklen? Få koll här.

Våren innebär raketpinnar som kikar fram ur smält snö, sportlov, vårblommor – och en hel hög svenska musikgalor som avlöser varandra i vad som kan se ut som ett kaos av priser, tal, glitter och smärre jämställdhetsskandaler.

Nu reder Kulturnyheterna ut vad som skiljer en gala från en annan.

”Folkets gala” i väst

I januari hölls P3 Guld, först ut av de stora popmusikaliska galorna. Tioåriga P3 Guld profilerar sig som folkets gala. Den sänds i public service-tv och -radio och rymmer många gäster i göteborgska Scandinavium.

Publiken får vara med och rösta fram vinnarna i de relativt få kategorierna, men de har inte all makt i sina händer. Speciella jurygrupper har valt ut de nominerade och under omröstningen lägger jurymedlemmar sin röst i fyra kategorier. P3 lovar dock att publikens röster väger tyngst.

Regeringen hyllar kommersiell succé

I tidiga februari stack svenska regeringen emellan med sin årliga musikutmärkelse. Musikexportpriset har delats ut sedan 1997, till artister som säljer bra utomlands och ”sätter Sverige på kartan”. I år gick priset inte helt överraskande till housestjärnan Avicii.

På plats var handelsministern Ewa Björling (M), ett antal journalister (inklusive Kulturnyheterna) och branschfolk, mest. Ingen galayra där. Man kan dock tolka det som att regeringen hör folkets röst. Det är ju trots allt folk som köper Aviciis låtar.

Demoartister välkomna på Manifest

Årets Manifestgala hölls för en dryg vecka sedan på Nalen i Stockholm. Den är ett alternativ som inte sänds i stor-tv och som kan premiera en demoartist utan skivbolag.

Manifest ordnas av den ideella föreningen Svenska Oberoende Musikproducenter, Sensus studieförbund med flera, och har många nominerade i många kategorier. Genrer som rytm, punk och synt ryms och jättar som Veronica Maggio lyser med sin frånvaro.

Manifest är lite som ett mini-Grammis. Man kan köpa en biljett, men det är till stor del en branschfest för de musiker vars musik distribueras till max hälften av något större bolag. Helt ”indie” måste man alltså inte vara, men ganska. Vinnarna utses av jurygrupper.

Anrik branschfest med jury

På onsdagen är det dags för den mer anrika branschfesten Grammisgalan, som ordnas på Cirkus i Stockholm. Arrangör är skivbolagens organisation Ifpi, som företräder cirka 95 procent av Sveriges skivmarknad.

Grammisgalan är inte öppen för alla. Här ryggdunkas främst musikbranschen, som vore det 1969, medan 19 grammisar och två specialpris delas ut. SVT sänder galan, där vinnarna i nästan samtliga kategorier utses av en jury.

Dissar omröstning

Årets låt utses dock genom en omröstning. I år kan Nonono, Zara Larsson och Avicii vinna. Galan har testat att låta publiken rösta i fler kategorier, men arrangörerna tyckte att det blev sämre.

– Det visade sig att prisutdelningen blev ganska lik den på andra galor när folket röstade, så vi ville gå tillbaka till jurys, sa Lisa Cronstedt på Ifpi när Kulturnyheterna frågade.

Nischat för hiphop

När onsdagens gala är över och vi vet huruvida rapparen Abidaz har gjort hattrick och Jenny Wilson kammat hem en hel hög grammisar, kommer Abidaz och många andra att börja ladda för något mer nischat – nämligen Sveriges största hiphopgala Kingsizegalan.

Musikfesten ordnas av svenska Kingsize Magazine och omröstningen har skett på tidningens webbsajt. Myndiga hiphop-fans med biljettpengar på fickan kan hylla hiphopmusiken och dess tillhörande accessoarer på Solidaritet arena i Stockholm, den 27 februari.

Grammis använder en slogan som lyder ”Sveriges viktigaste musikpris”, men vilket pris som är viktigast beror på vem man frågar. Alla tillfrågade arrangörer tycker såklart att just deras pris är tyngst i Musiksverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska musikgalor

Mer i ämnet