Sofia Jannok. Foto: Pressbild

Sofia Jannok drar in video efter jojkkritik

Uppdaterad
Publicerad

I musikvideon till sin nya låt berättar sångerskan Sofia Jannok om rasbiologi och sameförtryck. Men jojktextens huvudperson reagerade starkt, och nu har videon dragits tillbaka.

Sofia Jannok, bosatt i Umeå, är en av den samiska världens mest omtalade musiker på senare år och uppträdde i helgen på Sameveckan i Umeå. Men med musikvideon till nya singeln ”ViviAnn” har hon rört upp känslorna rejält. Nu är den nya videon, som publicerades igår på SVT:s PSL, bortplockad.

Orsaken till uppståndelsen är att texten bygger på en så kallad personjojk, vilket enligt samisk tradition är en jojk som tillhör en verklig person. ViviAnn Labba, som texten handlar om, hade gett Jannok tillstånd att tonsätta hennes personjojk på nytt, men tog illa vid sig när hon såg innehållet i videon.

– Personjojker är något som är väldigt heligt och som man respekterar. Videon skändade jojken, säger ViviAnn Labba till Kulturnyheterna.

”Upplevde det som kränkande”

I musikvideon som Labba reagerade på skildras förtrycket av samer och rasbiologiska idéer som drabbat samerna i historien. Hvudpersonen tycker att det är viktiga frågor, men ville inte låta sin personliga jojk kopplas samman med rasbiologi.

Därför har hon krävt att videon plockas bort.

– Videon skulle betyda att min personjojk för evigt skulle vara förknippad med rasbiologi och förtryck. Det skulle förfela syftet, säger hon.

Ska det inte finnas en konstnärlig frihet även för en personjojk?

– Det finns en konstnärlig frihet, men det är viktigt att det inte blir kränkande. Där går en gräns. Sofia är av samiskt ursprung själv och vet hur vi i alla tider har respekterat personliga jojkar. Jag upplevde det som kränkande.

Jannok säger förlåt

Sofia Jannok har nu dragit tillbaka musikvideon och bett om ursäkt både personligen och i ett offentligt litet brev. Hon hade glömt att kolla med ViviAnn Labba innan videon såg dagens ljus:

– Jag har inte haft en tanke på att jag skulle trampa ViviAnn på tårna med den här videon. Det var min miss och jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag har alltid strävat efter att krossa gränserna i min musik, och min version av 'ViviAnn' är en poplåt och inte en traditionell jojk. Men jag har full respekt för ViviAnns åsikt och har tagit bort videon från nätet.

Annat tema i videon

Jannok valde att göra en musikvideo med ett helt fristående tema, som inte har något med låttexten att göra. Hon ville utnyttja kanalen till att få fram ett annat budskap:

– Mitt syfte med videon var att belysa ett statligt övergrepp mot urfolket, i och med att man åkte till Sápmi och mätte skallar. Jag ville ge extra uppmärksamhet åt den här frågan i samband med min första singel från den nya skivan.

”Svenska staten borde be om ursäkt”

Det är inte helt omöjligt att den kontroversiella musikvideon dyker upp igen. Sofia Jannok vill fortfarande få ut budskapet som fanns i bilderna, och funderar nu på hur hon skulle kunna tonsätta videon med något annat än låten ”ViviAnn”. Hon har ett högre mål:

– Framför allt tycker jag att svenska staten på riktigt borde be om ursäkt för hur man har behandlat urfolket tidigare, och samtidigt se över hur man behandlar folket nu, säger musikern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.