Se vad artisten Sona skrev i det uppmärksammade brevet till musikbranschen i Indien: ”Ni är en mansklubb” Foto: Dokumentären Håll tyst Sona!

Sonas Mohapatras kamp för jämställdhet i Indiens musikbransch: ”Fram för mer upproriskhet!”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Sona Mohapatra har mordhotats, hamnat i konflikt med religiösa ledare och blivit en av de starkaste förespråkarna för jämställdhet i den indiska musikbranschen. Hon vägrar vara med i festivaler som hon tycker missgynnar kvinnor. 

– Jag kommer aldrig att få spela där, men jag tänker säga vad jag tycker, säger Sona Mohapatra i dokumentären Håll tyst Sona!

Indien hamnar på plats 140 av 156 i Världsekonomiskt forums globala jämställdhetsindex 2021. Sångerskan Sona Mohapatra har kritiserat landet och dess musikbransch för ojämlika villkor, att kvinnor inte får lika stort utrymme och lika mycket betalt som män. Dokumentärfilmen Håll tyst Sona! följer henne under tre års tid och är gjord av regissören Deepi Gupta.

Kritiserade festival i uppmärksammat brev

Ett exempel på Sonas ställningstagande från hennes karriär var när hon skrev ett uppmärksammat öppet brev till en festival som enligt henne hade som krav att hennes make, producenten och musikern Ram Sampath, också skulle spela där för att hon skulle få vara med. 

– De blir bara fräckare! ”Sänk gaget, och ta med Ram. Utan Ram har du ingen plats på scenen.” säger hon i dokumentären Håll tyst Sona!  

– Har man inte haft en kvinnlig huvudakt med på 30 år, är det dags för förändring. 

SVT söker festivalen, och enligt uppgifter i indisk media har festivalarrangörerna dementerat att det fanns ett krav på att en man skulle vara på scen samtidigt.

“Det är lika viktigt som att andas” 

Sona Mohapatra har debatterat med religiösa ledare som menat att hon burit “obscen klädsel” i en musikvideo som kunde orsaka “upprörda känslor och ordningsproblem i landet”. Hon har fått ta emot hat och mordhot för sin kritik mot ojämlikhet i landet och sin roll i landets Metoo-rörelse.  

– Ram säger att jag låter som en aktivist: ”Glöm inte att du är artist också. Det är klart att ditt arbete påverkas av det här.” Det är lika viktigt som att andas! Hur ska nån kunna förstå det? säger Sona Mohapatra. 

Vill du veta mer om Sona Mohapatra? Se Håll tyst Sona! fredag 19 november 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.