Foto: AP/TT

Spansk domstol efterlyser rappare som tros ha flytt landet

Uppdaterad
Publicerad

Specialdomstolen Audiencia Nacional har beslutat att utfärda en internationell efterlysning efter rapparen Valtònyc, som dömts till fängelse för innehållet i låttexter och tweets. Rapparen tros nu ha flytt landet.

Rapparen Valtònyc tros ha lämnat Spanien för att undvika sitt fängelsestraff på tre och ett halvt år, rapporterar El País. Brottet han dömts för är glorifiering av terrorism och förolämpningar av den spanske kungen.

Under torsdagen meddelade spansk domstol att Valtonyc, eller Josep Miquel Arenas Beltrán som han egentligen heter, ska efterlysas på internationell nivå.

Valtònyc dömdes i februari 2017 och domen har väckt frågor om yttrandefriheten i Spanien. Även människorättsorganisationen Amnesty har uttryck oro över att ett stort antal rappare fängslats för att ha ”glorifierat terrorism” – främst med koppling till den nyligen upplösta terrorgruppen ETA.

I går skrev Valtònyc på sitt Twitterkonto:

”I morgon är dagen kommen. I morgon kommer de knacka på dörren och ta mig till fängelset. För några låtar. I morgon gör sig Spanien till åtlöje, igen. Men det ska inte bli lätt för dem, olydnad är legitimt och nödvändigt mot den här fascistiska staten. Här ska det inte ges upp”.

Spansk terrorlagstiftning

Lagen, artikel 578 i den spanska brottsbalken, förbjuder både glorifiering av terrorism och ”förödmjukelse av dess offer och deras släktingar”. 2011 dömdes tre personer enligt artikeln, men de senaste två åren har 70 personer dömts.

2015 utökades artikel 578 efter terrorattackerna i Paris. Enligt Amnesty gäller de flesta överträdelser av 578 spanska terrorgrupper som GRAPO och ETA.

GRAPO (Antifascistiska motståndsgruppen första oktober) var en maoistisk terrorgrupp som var som mest aktiv under det sena 70-talet och tidiga 80-talet och har dödat 84 personer. Senast gruppen dödade någon var 2006 och sedan 2007 är den inte längre aktiv.

ETA (Baskerlandet och friheten) var en baskisk terrorgrupp som startade under Franco-regimen till stöd för ett fritt Baskien. Gruppen dödade bland annat Francos närmaste man Luis Carrero Blanco (1973), står bakom flertalet bombdåd och mord och mordförsök på politiker. Gruppen tros ha dödat över 800 personer. ETA överlämnade sina sista vapen 2017 och upplöstes 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.