Spotifys nya användarvillkor upprör Foto: TT

Bråk om Spotifys nya villkor

Uppdaterad
Publicerad

Position, vanor och privata bilder.

Spotifys nya användarvillkor kritiseras för att vara direkt integritetskränkande.

Bland annat av Minecraftgrundaren Markus Persson – som får mothugg av Spotifys grundare Daniel Ek.

Den 17 augusti införde Spotify ett nytt användaravtal. För gemense användare gick det snabbt att bocka i ”tillåt” när informationen om den nya policyn dök upp på skärmen.

”Vi vill vara så transparanta vi bara kan när det kommer till att beskriva vår verksamhet, hur vi arbetar med annonsörer, vilken information vi samlar in och vad vi gör med den”, skriver Spotify i ett blogginlägg på sin hemsida.

Integritetskränkande

Den nya policyn har dock fått kritik för att vara just otydlig när det kommer till vilken information om användaren som lagras av företaget – och sprids vidare till företag som Spotify samarbetar med.

”Med din tillåtelse kan vi samla information som lagras på din mobila enhet, till exempel kontakter, foton eller mediefiler”, är en passage i Spotifys nya användarvillkor som anklagas av bland annat tidningen Forbes för att vara integritetskränkande.

”Invasion av privatlivet”

Även Markus Persson, skapare av det populära datorspelet Minecraft, uttryckte sitt ogillande.

”Invasion av privatlivet. Jag vill inte ha någonting av det. Jag vill strömma musik”, twittrar han, och berättar att han säger upp sitt Spotify-abonnemang.

Snabbt fick Markus Persson mothugg av Spotify-grundaren Daniel Ek på samma forum.

”Har du läst vår blogg? Vi kommer uttryckligen att fråga när vi vill använda kamera eller GPS”, twittrar han.

Kartlägger rörelser

Musikstreamingföretaget vill också ha koll på hur användaren rör sig.

”Beroende på vilken typ av enhet som du använder för att interagera med tjänsten och dina inställningar, kan vi också samla information om din plats baserat på till exempel telefonens GPS-position eller andra former av lokalisering av mobila enheter (t.ex. Bluetooth)”, står det i avtalet, enligt IDG.se.

”Vi kan också komma att samla in sensordata (t.ex. data om dina rörelser, som när du springer, går eller reser)”.

Även röstkommandon och tid samt datum för sökningar registreras och lagras.

Integritet högsta prioritet

Enligt Spotify handlar den nya policyn om att skräddarsy en bättre tjänst för användaren.

”Den data som samlas in hjälper oss helt enkelt att skräddarsy förbättrade upplevelser för våra användare och bygga nya, personliga produkter för framtiden. Integriteten och säkerheten för våra användare är och kommer fortsätta vara Spotifys högsta prioritet”, skriver Spotify i ett mejl till Kulturnyheterna.

Oklar policy

En förklaring som inte köps av alla.

”Denna vaga policy är inte tydlig med vilken information skulle samlas in, eller inte samlas in och delas”, skriver Forbes-skribenten Thomas Fox-Brewster.

”Om du är en betalande användare eller inte verkar inte spela någon roll. Vid det här laget borde det stå klart för alla att ingen digital tjänst är gratis. Betalar du inte med pengar så gör du det med information. Men Spotify verkar inte tro att de som betalar förtjänar en integritetssäker service. Det verkar inte finnas några alternativ annat än att sluta använda Spotify eller att acceptera den nya policyn från ett företag som nu inte bara ifrågasätts för hur det behandlar musiker, utan även hur det behandlar sina kunder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.