Art Neville på New Orleans Jazz Festival i maj 2017. Foto: Amy Harris/TT

Stilbildande funkmusiker död

Uppdaterad
Publicerad

En av New Orleans-musikens stora traditionsbärare och förnyare har gått ur tiden. Art Neville, äldst i syskonbandet The Neville Brothers, var under en mer än 60 år lång artistkarriär med om att forma modern funk, soul och rockmusik.

Art Neville föddes 1937 och växte upp mitt i New Orleans musikaliska drivhusklimat. En farbror var karnevalsmusiker och bröderna spelade tillsammans sedan barnsben, Art var sångare och pianist med den tjugo år äldre Professor Longhair som förebild.

Som 16-åring blev Art Neville medlem i highschool-bandet The Hawketts och spelade 1954 in singeln Mardi Gras Mambo som blev en lokal hit och än i dag en standardlåt i Mardi Gras-firandet.

Rolling Stones favoriter

På 60-talet medan den yngre brodern Aaron Neville fick fart på sin solokarriär var Art Neville bandledare och pianist i grupperna The Neville Sounds och The Meters, som var husband på Alain Toussaints skivbolag och studioband på Labelles funkdisco-klassiker Lady Marmalade.

The Meters gjorde åtta album under 60- och 70-talen som mejslade ut New Orleans lösa, improvisatoriska och hårdsvängande funkstil. Bandet blev lokala stjärnor, musikers favoriter, uppskattade av brittiska rockstjärnor som Paul McCartney och Rolling Stones, och en inspirationskälla för Red Hot Chili Peppers.

Hyllad men inte rik

Även syskonbandet Neville Brothers – debut 1978, Grammy 1989 – var ett band som hyllades både av kritiker och av rika och berömda artistkollegor (ofta brittiska och vita), men som aldrig nådde stor kommersiell framgång för egen räkning.

”Alla i branschen gillar oss”, sa Art Neville till musiktidningen Rolling Stone 1987, men ”jag vill kunna gå till banken, jag skulle vilja kunna göra något för min familj”.

Med bandet The Funky Meters, delvis återbildat från 60-talet, spelade Art Neville på klubbar och festivaler under större delen av 2010-talet. Den 19 december 2018, som skulle ha varit Professor Longhairs hundraårsdag, tillkännagav Art Neville att han drog sig tillbaka från artistlivet. Hans son och brorson spelar i bandet Dumpstaphunk, som syns och hörs i HBO:s New Orleans-serie Treme.

Art Neville blev 81 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.