Stormzy på scen under MTV European Music Awards 2017 i London. Foto: TT

Stormzy betalar Cambridge-utbildningar åt svarta studenter

Publicerad

Den hyllade grimerapparen Stormzy lanserar ett eget universitetsstipendium, med vilket han kommer betala utbildningen på det anrika universitetet Cambridge åt två svarta studenter varje år.

Stormzy-stipendiet kommer att delas ut 2018 och 2019, och ger två studenter årligen betalda termninsavgifter och underhåll under fyra års tid.

”Det är särskilt viktigt att just svarta studenter är medvetna om att de till 100 procent har möjligheten att studera på ett universitet av den här kalibern”, säger Stormzy till brittiska BBC.

Rapparen slog igenom stort 2015 med singeln Shut up, och blev den första grime-artisten med en förstaplats på den brittiska albumlistan när han släppte albumet Gang signs and prayers förra året.

Vill ge andra chansen han valde bort

Stormzy, som gick ut grundskolan med toppbetyg, säger till BBC att hans familj hade hoppats att han skulle gå vidare till universitetsstudier. Men den 25-åriga rapparen valde musiken, och menar nu att stipendiet är ett sätt att ge andra svarta ungdomar med bakgrunder som liknar hans egen en chans till en bra utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.