Fredrik Strage. Foto: SVT

”Hade inte hänt en vit rockmusiker”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Dagbladet bojkottar Chris Brown – för att han dömts för kvinnomisshandel. Musikjournalisten Fredrik Strage är kritisk.

Fredrik Strage har tidigare skrivit en krönika där han kritiserat bojkott av artister av moraliska skäl. Han tycker att SvD:s beslut att bojkotta Chris Browns kommande konsert för att han är dömd för misshandel är ”svårt att ta på allvar”.

– Man ska skilja på person och prestation. Det står ju dem helt fritt att inte recensera konserten, men då önskar jag att de i konsekvensen namn inte recenserar författare som blir dömda för misshandel av sin partner. Det är egendomligt om det här bara gäller en konsert. Om de vill gå på den linjen borde de göra en skala, vilken typ av brott gör att man inte kan recenseras i Svenska Dagbladet, säger Fredrik Strage.

”Handlar om genrens status”

SvD:s kulturchef Martin Jönsson har sagt att det  inte är ett generellt beslut att bojkotta artister som dömts för brott.

– Jag tror inte att det här hänt om det varit vit rockmusiker. Hade Neil Young gjort samma sak hade hans konsert recenserats. Jag tror det handlar om musikgenrens status. Det är förstås lättare att fördöma någon som gör stekarhouse än någon som gör springsteenrock, säger Fredrik Strage.

Samtidigt – Fredrik Strage är inte helt likgiltig inför artisters bagage.

– Det finns ett franskt band som heter Noir Désir. Deras sångare slog ihjäl sin flickvän för snart 10 år sen. Han satt tre-fyra år i fängelse. Skulle de göra comeback skulle jag nog ha svårt att gå och se dem live. Men det beror också på att jag träffade sångaren en gång och han var väldigt aggressiv. Jag kan inte påstå att jag är helt konsekvent heller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chris Brown på omstridd turné

Mer i ämnet