David Bowie firar 69-årsdagen med en kritikersuccé. Foto: Jimmy King/Sony MusicVisa alla (4)
Visa alla (4)

Strålande recensioner för ”Blackstar”

Uppdaterad
Publicerad

David Bowie firade sin 69-årsdag med att släppa nya plattan ”Blackstar”. I födelsedagspesent från en enad kritikerkår fick han idel positiva recensioner.

Det har gått tre år sedan David Bowies återkomst i musikens rampljus. Efter tio år av tystnad trodde många att albumet ”Reality” från 2003 var hans sista.

Men så på hans 66-årsdag den 8 januari 2013 släpptes – till hela världens stora förvåning och till mångas stora glädje – singeln ”Where are we now” som följdes av albumet ”The next day”. Skivan togs emot väl av kritikerna men många trodde nog att återkomsten på samma gång var ett sista farväl.

25:e albumet

Men så var det inte. ”Blackstar” som släpptes på fredagen är Bowies 25:e fulldängare och albumet får lysande recensioner.

Andres Lokko skriver i SvD att om förra plattan nästan imponerade mest för att den spelades in i hemlighet så är det här något annat.

Han ger ” Blackstar” betyg 5 av 6 och skriver att den är ”...smått oemotståndlig i sin påminnelse om en artist som alltid har försökt att – som det heter – knuffa kuvertet framåt. Och när jag tänker efter har han aldrig tidigare använt modern jazzmusik som fundament för ett helt album, och det fungerar ju alldeles strålande”.

”Mångtydig och trollbindande”

I brittiska The Guardian får den också högt betyg: 4 stjärnor av 5. Alexis Petridis beskriver skivans sound som mångtydig och trollbindande.

”Det är ett rikt, djupt och underligt album och det känns som att David Bowie rastlöst rör sig framåt med blicken fixerad i framtiden: den positionen han alltid haft när han skapat sin största musik”.

Även Billboard ger betyg 4 av 5. Jody Rosen skriver att ”Blackstar” är fylld av sånger om död och förstörelse.

Liksom alla andra kritiker prisar hon också saxofonisten Donny McCaslin som får mycket spelrum på skivans sju låtar. Mest imponerad är hon av det nästan 10 minuter långa titelspåret.

”Ingenting efter det kan matcha den majestätiska underligheten, men nästan allt är nära att göra det”, skriver hon i sin recension.

”Ovanligt stark”

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli också skivan 4 i betyg i Dagens Nyheter. Han skriver att flera låtar har en ”...eftertänksamhet och intensitet i både text och musik som, tillsammans med David Bowies fortfarande fantastiska sångröst, gör ”Blackstar” till en ovanligt stark sentida Bowieskiva”.

Även i GP delas det näst högsta betyget ut. Tidningens kritiker Jan Andersson tycker att experimentell hybridjazz är den mest träffande beskrivningen av skivan och han avslutar sin recension med en födelsedagshyllning:

”Grattis David Robert Jones! För att du fyller 69 år just i dag. För att du känns så vital. För att du ännu förmår överraska oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet