Entombedsångaren L-G Petrov på Sweden rock 2012. Foto: TT

Striden om Entombed är avgjord

Publicerad

Sångaren L-G Petrov får behålla namnet Entombed när striden mot förra bandkollegan går mot sitt slut.

L-G Petrov får nu rätt mot före detta bandkollegan Alex Hellid, i den varumärkesstrid som rasat sedan våren 2013.

Hellid ville få Petrovs varumärkesregistrering av namnet ”Entombed” upphävd, men Patent- och registreringsverket (PRV) avslår nu invändningen. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

Konflikt uppstod

Entombed bildades 1989 av Alexander Hellid, Uffe Cederlund, Nicke Andersson och Lars-Göran Petrov. Under 90-talet blev Entombed ett av Sveriges mest inflytelserika dödsmetall-band och har under åren figurerat i en rad olika konstellationer, med Alex Hellid som fast punkt.

Våren 2013 uppstod dock en konflikt, och Hellid och Petrov gick skilda vägar. Strax därefter uppstod en viss förvirring då två olika versioner av Entombed började figurera.

Entombed och Entombed A.D.

Alex Hellid hade då börjat spela med två av de andra originalmedlemmarna, Uffe Cederlund och Nicke Andersson. Under namnet Entombed spelade de en konsert i februari 2014, med Orvar Säfström på sång.

L-G Petrov fortsatte spela med Olle Dahlstedt, Victor Brandt och Nico Elgstrand, som varit med i bandet sedan mitten av 2000-talet, under namnet Entombed A.D. 

Den 25 april 2013 ansökte L-G Petrov om att registrera varumärket Entombed, och tre veckor senare skickade Alex Hellid in en ansökan på samma namn. I slutet av sommaren 2013 gick Petrovs registrering igenom. Hellid, Cederlund och Andersson gjorde då en invändning mot PRV:s beslut. Det är denna invändning som nu avslagits.

Bevisen räckte inte

L-G Petrov får alltså rätt till varumärket, och därmed namnet, Entombed.

Trots att de övriga medlemmarna lämnat in bevisning i form av bland annat dokumentärer, böcker, artiklar och musikalbum till stöd för att Entombed är ett inarbetat varumärke sedan 1989, avser PRV inte att det finns tillräckligt underlag för att bedöma hur känt märket är. Även invändningen att Petrov skulle ha registrerat varumärket i ond tro avslås.

Beslut kan överklagas till Patentbesvärsrätten inom två månader. Kulturnyheterna har sökt Alex Hellid för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer