I år spelar 19 procent kvinnodominerade akter på Summerburst. Foto: TT

Technon gör Summerburst mer jämställd

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har den elektroniska musikfestivalen Summerburst kritiserats för bristande jämställdhet bland bokningarna. Men i år kommer fler kvinnor att spela. Det beror på att festivalen har satsat på en ny scen för techno på vilken 43 procent av akterna är kvinnodominerade.

2017 var 11 procent av akterna som spelade på Summerburst kvinnodominerade, det vill säga att mer än hälften av bandmedlemmarna är kvinnor. I år har den siffran stigit till 19 procent trots att det bara spelar en kvinnodominerad akt på festivalens största scen i Göteborg respektive Stockholm.

Anledningen till ökningen är att festivalen har satsat på en ny, mindre scen ”Love affair” som är fokuserad på techno, och där är nästan hälften av bokningarna kvinnodominerade akter.

– Vi har alltid haft problem med att hitta kvinnliga artister just i den här genren. Det är inget som vi har hymlat med utan det är väldigt svårt. Men det hjälps ju nu med technon. Där är det många kvinnliga dj:s som är väldigt stora som många önskar också, säger Summerbursts festivalgeneral Anders Boström och tillägger:

– Vi försöker alltid göra så gott vi kan. Men det är ingen som spelar hos oss för att den är kvinna eller för att den är man.

Summerburst festivalgeneral Anders Boström. Foto: SVT

Mer jämställt på mindre scener

Några som tidigare har kritiserat könsfördelningen bland festivalens bokningar är organisationen Jämställd festival.

– Det är en jättestor ökning, så det är jättekul såklart. Men sen har de långt kvar och de ligger långt efter många av de andra festivalerna. Så jag hoppas att de ser det här som en start på ett längre arbete, säger Kristina Wicksell på Jämställd festival.

Kristina Wicksell, Jämställd festival. Foto: SVT

Hon tycker att festivalens nya scen är ett bra sätt att kunna boka fler kvinnor men menar att de också behöver göra en förändring på de andra scenerna.

– Det är väldigt vanligt att det är en mer jämn könsfördelning på de mindre scenerna och att de större scenerna är mer mansdominerade. Och det är såklart tråkigt och det är något som de behöver göra någonting åt. Men jag hoppas att nu när de har så många kvinnliga akter på en av de här scenerna att de akterna kommer att lyftas och kunna ”headlinea” så småningom, säger Kristina Wicksell.

”De har ett extra ansvar”

Samtidigt poängterar Kristina Wicksell att hon förstår att det är svårare att boka jämställt inom genrer där det är mer mansdominerat än i övriga musikbranschen.                                

– Men det är också en anledning till att de festivalerna måste arbeta extra mycket med den här frågan. Där behöver det ske en drastisk förändring och man behöver lyfta de akter som är kvinnodominerade. För annars kommer det att se ut så här i all evighet. Så de festivalerna har ett extra ansvar och en extra möjlighet att påverka, säger Kristina Wicksell.

– Det är inte bara en liten sak man kan ändra. Man måste få fler unga tjejer att börja producera musik och vi måste få hjälp av skivbolag. Det är mycket som behövs göras och det kommer inte att fixa sig över ett år. Det är en lång väg kvar, tyvärr, säger Anders Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.