Eurovision song contest i Kiev är en ansträngd historia. Foto: TT/AFP

Svarta listan hotar fredlig Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Första pris i Melodifestivalen är en resa till Kiev.

Där är arbetet med Eurovision song contest flera månader försenat – samtidigt begär arrangören ökad säkerhet.

– Det är en väldigt svår konflikt och det finns ingen enkel lösning, säger Jon-Ola Sand, chef för Eurovision song contest.

Jamala vann i Globen. Med låten 1944, om Stalins deportation av Krimtatarer under Andra världskriget, sjöng hon tävlingen till Kiev 2017.

Tre år har gått sedan revolutionen. Public service-bolaget, som producerar sändningen, har bara funnits i sin nuvarande form sedan januari. Nya antikorruptionslagar i landet har gjort det svårt att upphandla tjänster som behövs till programmet. Därför är det ont om tid.

Melodifestivalen 2017

– Vi ska producera någonting på åtta veckor som vi normalt gör på 28 veckor, säger Ola Melzig, produktionsledare för Eurovision song contest i Ukraina.

Präglat av uppsägningar

Han rekryterades till projektet i december. Då hade tv-bolagets chef nyligen sagt upp sig i protest mot att Eurovision song contest kostar för mycket i förhållande till bolagets totala årsbudget.

– Så han sa tack och hej och försvann. Efter det seglade skutan utan kapten i två månader, och det hjälpte inte direkt heller…, säger Ola Melzig.

Det ukrainska regeringen löste situationen genom att rekrytera en så kallad anti crisis manager, vars arbete – i sin tur – fick 20 personer som arbetade med projektet att säga upp sig i protest.

Arbetarna som hoppade av ESC i protest gjorde det genom ett öppet brev.

Nu är det två månader till sändning. Drygt 20 svenskar i Kiev kämpar mot klockan. Christer Björkman är nyrekryterad tävlingsproducent.

– Jag är trygg med själva programmen. Alla de som jobbar med det har gjort Eurovision de senaste fem åren och har rutin av det. Men det är klart att det är en tidsaspekt som är väldigt tajt, säger han.

Läs mer: Krisande Eurovision värvar Björkman

Eurovision song contest brottas inte bara med tidspressen. I östra Ukraina pågår strider mellan proryska separatister och ukrainsk militär. Konflikten har skördat tusentals civila offer.

Kulturdepartementet har svartlistat flera kulturutövare, varav 16 artister mellan 27 och 79 år, från att komma in i landet. Om Ryssland väljer att skicka någon av dem till tävlingen, kommer det att betraktas som en direkt provokation. Det bekräftar Ivanna Klympush-Tsintsadze, landets vice premiärminister för Kulturnyheterna.

Ukrainska myndigheter håller de ryska individer, inklusive artister, musiker, skådespelare, idrottare och andra, som öppet har tagit ställning för Rysslands militära aggression i Ukraina på Krim och i Donbass, under uppsikt”, meddelar hon.

Senast ESC hölls i Kiev var 2005, efter Ruslanas vinst året innan. Foto: TT

– Det är en väldigt svår konflikt och det finns ingen enkel lösning på hur man ska förhålla sig till detta annat än det vi har sagt väldigt tydligt: det som inte utgör en säkerhetsrisk ska kunna delta i Eurovision, säger Jon Ola Sand, radio- och tv-unionen EBU:s chef för Eurovision song contest.

– Vi sätter säkerheten högt och har bett om utökade säkerhetsgarantier.

”God dialog med ukrainska myndigheter”

Men gränsdragningen för vad som utgör en säkerhetsrisk är inte helt enkel. 

– En säkerhetsrisk kan också uppstå ur en provokation. Om någon skulle vilja utnyttja det faktum att Ryssland väljer att skicka en artist som finns med på en så kallad svart lista, så kan det utgöra en säkerhetsrisk, säger Jon Ola Sand.

Jamala vann ESC 2016 Foto: TT

– Jag har ingen grund till att tro att vår ryska EBU-medlem kommer att välja en artist som är svartlistad i Ukraina. De har inget intresse av det. Vi har en god dialog med den och ukrainska myndigheter.

Vilken artist som ska representera Ryssland i Eurovision är fortfarande oklart, men beskedet hittills är att landet ska tävla i Kiev i maj. Även om röster för en bojkott har höjts i landet.

– Jag och Christer (Björkman) pratade om det här om kvällen: det är en väldigt speciell situation. Det ska bli intressant att se hur Ryssland väljer att agera i det här. Det är väldigt känsligt, så klart, säger Ola Melzig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet