Sven-Bertil Taube: Jag är förvånad och tacksam

Uppdaterad
Publicerad

Guldskiva, Grammis och egen turné. Nyvunnen ung publik genom sin medverkan i Så mycket bättre och gästspel på Håkan Hellströms Ullevikonsert.

Det har varit ett bra år för den 82-åriga Sven-Bertil Taube, som åter har åter hamnat i rampljuset.

— Den vågen av intresse som jag har funnit hos publiken på gamla dar är helt översvallande. Den som är mest förvånad är nog jag. Förvånad och utomordentligt tacksam, säger Sven-Bertil Taube.

Men redan som barn till konstnären Astri och framförallt skalden Evert Taube var rampljuset med redan från början. Och fortsatte så då Sven-Bertil själv tidigt tog upp gitarren och förde vidare pappa Everts arv.

— Det finns många typer av visor som jag har ägnat mig åt som har det gemensamt att de är berättelser. Livet innehåller ju många frågeställningar som vi aldrig kan få svar på men alltid söker. Att berätta om det med mycket enkla och lättförståeliga ord, det är det som det handlar om, säger Sven-Bertil Taube.

Dåtidens mest eftertraktade

Han förnyade svensk viskonst med sina Bellman-tolkningar och i samma veva tog skådespelarkarriären fart.

— Han var dåtidens mest eftertraktade artist, skådespelare och alla flickors och kvinnors gunstling. En svärmorsdröm, säger PR-konsulten Alexandra Charles.

Uppoffringar och lidande

— Det förefaller som att många artister och konstnärer alltid har någon som står bakom dem, som får kämpa och lida. Jag såg det ju inte minst i min familj, hur Astri fick träda tillbaka för att Evert skulle ha den frihet som han behövde som skapande konstnär. Hon fick offra mycket på hans altare, säger Sven-Bertil Taube och fortsätter:

— På ett liknande sätt har väl mitt liv förefallit när jag ser tillbaka. Förhållandet till barn, kvinnor, äktenskap — hur mycket de fick lida och göra uppoffringar för min skull. På gamla dar har det hemsöker det mig hur jag har handskats med både kvinnor och barn. Inte alltid på ett sätt som jag i efterhand vill berömma mig för.

Hela K specials film  om Sven-Bertil Taube sänds på juldagen i SVT1 och på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.