”Tänkte inte gå på galan först”

Uppdaterad
Publicerad

Timbuktu, som vann en Grammis för Bästa hiphop/soul, vill kämpa mer för att göra Sverige mer jämställt.

Vad betyder den här statyetten för dig?

– Det hade lika gärna kunnat vara en papperslapp eller nåt. Men det är ju kul att få ett erkännande för det man gör!

Grammisgalan

– Jag tänkte inte gå gå galan först, för tidigare när jag har varit här har jag inte vunnit min kategori. Och när jag vunnit har jag inte varit på plats. Så det är kul att vara här när jag faktiskt vinner!

Det var bara män nominerad i din kategori. Hur ser du på det?

– På ett sätt kan jag inte förstå varför inte fler tjejer rappar. Många är ju med och sjunger på rapskivor, men väldigt få är rappare själva.

– Jag kan inte svara vad det beror på. Gnucci Banana som uppträdde ikväll är ju fantastisk! Och sen har vi Mapei, som är en rappare i världsklass! Hon kan bli större än någon annan blivit.

– Slutsatsen blir väl att vi måste kämpa för att Sverige ska bli ett mer jämställt samhälle, säger Timbuktu, som samtidigt tror att juryn valt ut de som de tycker är bäst:

– Man ska ju fortfarande döma efter kvalitet.

”En bra skiva är en bra skiva”

Och här får han medhåll av Magnus Broni som sitter med i Grammis specialjury.

– Det är såklart jätteviktigt att kämpa för ett mer jämställt samhälle på alla plan, men målet måste väl vara att vi inte tänker på om artisten är tjej eller kille? En bra skiva är en bra skiva, och då skiter jag personligen i om det är en kvinnlig eller manligt artist som har gjort den, säger han.

Timbuktu tycker samtidigt att urvalet av artister som uppträdde under galan var för smalt och för vitt.

– Det är beklagligt hur dåligt de som uppträdde här ikväll representerar de nominerade, vad gäller olika genrer och etniciteter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan

Mer i ämnet