Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Texten är hård och rättfram”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en låt som framför allt handlar om Sverigedemokraterna. Bland annat tas den nu så omskrivna händelsen där några framträdande Sverigedemokrater beväpnade sig med järnrör en natt på stan för några år sedan.

Järnrörsincidenten kommenteras så här i låten: ”Kungsgatan med Soran, hade jag varit med hade jag tagir järnröret och lagt dom i koma alla tre”. Timbuktu sjunger senare: ”dunkar Jimmie gul och blå”.

– Det är klart att texten är kontroversiell och vi tar förstås avstånd från både våld och hot om våld. Men för att kunna diskutera låten behöver man ha hört den. Jag tycker att publiken ska få en chans att bilda sig sin egen uppfattning, säger Eva Beckman, som är ansvarig utgivare och chef för SVT:s kulturavdelning.

Varför visar ni videon?

– Kartellen och Timbuktus ställning inom Musiksverige är omöjlig att bortse ifrån, och att de släpper ny skiva är för oss som musiksajt av stort intresse. Låten uttrycker frustration över rådande samhällsklimat och rasismen som sprider sig. Ett politiskt driv som vi sällan ser inom andra genres. Det i sig är superintressant, säger PSL:s redaktör Kajsa Haidl.

Hur ser ni på texten och hoten?

– Texten är hård och rättfram, och minst sagt kontroversiell. Men på det här sättet kan publiken bilda sig sin egen uppfattning, säger Henrik Burman projektledare på PSL.

Hur ser era granskningsrutiner ut när ni lägger upp annat material på sajten?

– Självklart granskar vi allt material vi publicerar utefter SVT:s publicistiska riktlinjer, säger Henrik Burman.

En video där ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” framförs går att se på PSL-sajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet