Oscar Enestad, Omar Rudberg och Felix Sandman i The Fooo Conspiracy. Foto: TT

Oväntade avhoppet – inför Melodifestivalen

Publicerad

The Fooo Conspiracy har gått från fyra medlemmar till tre. Samtidigt gör de sin debut i Melodifestivalen och deras bidrag är skriven av bland andra rocklegendaren ”Mutt Lang”.

Det är förändringens tid för pojkbandet The Fooo Conspiracy. Nästa år väntar debuten i Melodifestivalen. De är redan kända för sina Foooers, sina hängivna fans i tonåren som köar i timmar för att träffa sina idoler, men genom programmet når de en miljonpublik i alla möjliga åldrar. Men det var inte självklart att de skulle ta steget.

– Vi har insett hur Melodifestivalen har utvecklats och förändrats från vad det var back in the days. All respekt till schlagern, men vi känner att nu finns det plats för oss att vara med. Vi tycker att vi har en jättebra låt som vi vill nå ut med till de som vi vanligtvis inte når ut till, säger Felix Sandman.

Jobbar med rocklegend

Till sin hjälp har The Fooo Conspiracy demonproducenten Robert ”Mutt” Lange som bland annat jobbat med Def Leppards, AC/DC, Shania Twain och Lady Gaga.

– Det har varit skithäftigt. Men vi har inte träffat honom. Han bor i sitt hus på Bahamas, granne med Mick Jagger, och mejlar med oss. Men det är en ära att han vill jobba med oss om man ser allt som han har gjort, säger Felix Sandman.

The Fooo Conspiracy beskriver låten som en blandning av de gamla rockinslagen från 70-talet, fast i mer poppig variant med en känsla av 90-tal.

– Jag lyssnade på hans AC/DC-låtar i går och jag kunde höra en koppling i soundet som lever vidare nu. Fast det är väldigt mycket pop nu och lite mer boy band-aktigt, säger Oscar Enestad.

Kvartett blir trio

När bandet äntrar scenen är det dock i en ny konstellation. När Oscar Enestad, Felix Sandman och Omar Rudberg kom ut på scenen när årets tävlande i Melodifestivalen presenterades fattades Oscar Molander. Han har valt att lämna gruppen.

– Oscar vill rikta in sig på låtskriveri och på att jobba mer i studion. Han följer sitt hjärta och vi respekterar honom för det, så det är första gången vi kör som tre.

Hur känns det?

– Det känns väldigt färskt. Det var bara förra veckan som alla beslut togs, men vi blickar framåt och vi har ju varit med ett tag och vi planerar att vara med ännu längre. Vi satsar fortfarande internationellt och vi kör på. Vi har en plan, säger Omar Rudberg.

”Vi får den frågan hela tiden”

Om det blir The Fooo Conspiracy som tar hem segern i vår väntar Eurovision Son Contest i Ukraina och en publik på drygt 200 miljoner som sitter bänkade hemma framför tv-apparaterna. Men av de 28 tävlande kan bara ett bidrag vinna.

Vilka är era största konkurrenter?

– Vi vet inte, men vi får den där frågan hela tiden. Jag är säker på att alla är väldigt duktiga och det är ju en konkurrens i sig. Men det handlar väl bara om att vinna folkets röster, säger Felix Sandman.

– Vi är inte här för att tävla heller. Vi är här för att visa upp oss själva, säger Oscar Enestad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet