Foto: Charlie Åberg/SVT/MonkberryVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Vi vill veta vad som verkligen hände Michael”

Fyra medlemmar av de ursprungliga Jackson 5 inleder en turné i Skandinavien nästa vecka. Turnén är utformad som en hyllning till deras döde bror Michael Jackson.

För första gången på över 20 år står de berömda medlemmarna i The Jacksons, före detta Jackson 5, på scenen igen. I veckans Skavlan i SVT berättar de om hur minnet av brodern och världsstjärnan präglar dem och turnén.

– Under repetitionerna kändes det självklart var på scenen han skulle ha stått, det gick inte att tänka bort, trots att han inte lever längre, säger Jackie Jackson. Det har varit svårt, men han kommer ändå alltid att finnas med oss.

Michael Jackson planerade att göra comeback sommaren 2009 med 50 konserter i London. Men den 25 juni samma år avled han i Los Angeles efter att ha drabbats av hjärtstillestånd, 50 år gammal. Dödsorsaken var en stark överdos av narkosmedlet Propofol.

– Jag var i Las Vegas när någon berättade att Michael Jackson hade dött, jag förstod ingenting, berättar Jackie Jackson påtagligt rörd och tystnar. Hans bröder kramar om honom och tröstar.

Kysste Michael Jacksons panna

Jermaine Jackson berättar hur han åkte direkt till Los Angeles och sedan tog ett sista farväl av Michael Jackson och kysste hans panna.

Efter Jacksons död inleddes en förundersökning om dråp mot Michael Jacksons personlige läkare, Conrad Murray som fanns i Jacksons hem när han dog. Han dömdes senare för vållande till annans död till fyra års fängelse.

Men bröderna är inte säkra på att hela sanningen om Michael Jacksons död har kommit fram.

– Både vi, och hela världen, vill veta vad som verkligen hände, om man försökt dölja något, säger Jermaine Jackson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Michael Jacksons död

Mer i ämnet