Artisten The Weeknds hitlåt Starboy är en av de mest spelade på Youtube någonsin. Foto: Matt Sayles/AP

The Weeknd stäms för att ha stulit seriefigur

Publicerad

Den amerikanska artisten The Weeknd anklagas för att ha stulit idén till sitt nya seriealbum Starboy. Serietecknaren Eymun Talasazan ska ha föreslagit idén redan för fyra år sedan. Nu stämmer han artisten för varumärkesintrång.

I somras gav The Weeknd ut ett seriealbum med superhjälten och alteregot Starboy i samarbete med serieuniversumet Marvel Comics. Starboy är även titeln på The Weeknds hitlåt, som är en av de mest spelade på Youtube någonsin.

Men serietecknaren Eymun Talasazan hävdar att han föreslog idén att göra Starboy till ett seriealbum för The Weeknd redan 2014, och att den nyligen utgivna serien har en ”nästan identisk premiss” som den han lagt fram, skriver TMZ.

Återkallade och förstörda

Talasazans advokat säger att fallet inte är en fråga om vem som först kom på eller använde namnet Starboy. Det ska avgöra om en artist automatiskt, utan att ansöka om rättigheter, har lov att använda ett varumärke – i det här fallet namnet Starboy – även på områden som inte har något att göra med album, låttitlar, musik eller låttexter.

Talasazan stämmer The Weeknd för varumärkesintrång och vill att alla exemplar av seriealbumet ska bli återkallade och förstörda. The Weeknd har ännu inte kommenterat anklagelsen.

Foto: Marvel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.